Ducat iz leta 2012

24.12.2012 ob 22:00

Oh. Kakšno leto? Takšno leto! Takšno. In tole je mojih dvanajst stvari iz leta 2012.

12. In kaj si zasluži (še vedno) najbolj vroča in modna londonska četrt? I, le kaj: svojo kolo, Dalston Colo. In to s pravim kola oreščkom. Tistim čisto tapravim. Precej sladka je, vendar v redu.

11. Pure Love, Handsome Devils Club, 29. maja v Scali. Novi Frank Carter.

YouTube slika preogleda

10. Savages, Husbands. XOYO, 11. april. Prihodnost in vse te stvari, vsaj po številu ogledov tega mojega posnetka.

YouTube slika preogleda

9. Resda je Heston Blumenthal svojo (prvo) londonsko restavracijo, Dinner v hotelu Mandarin Oriental Hyde Park, odprl januarja lani, vendar pa je moja izkušanja iz nje zelo letošnja. Mislim, resno, njegova Tipsy Cake – ki je v bistvu okajeni brioš – je tako dobra, da se mi je o njej še nekajkrat sanjalo.

8. The xx v La Rivieri v Madridu, 14. novembra; Fiction je najboljša pesem na njihovem novem, drugem albumu, in ena njihovih najboljših pesmi sploh.

YouTube slika preogleda

7. Punk. Jon Savage je leta 1991 objavil England’s Dreaming, temeljno delo o zgodovini punka; enaindvajset let kasneje je izšel še “ilustrirani drugi del”, ki ga je Savage pripravil z Johanom Kugelbergom (na fotografiji s predstavitve v Rough Trade East na levi strani, Savage na desni). Bogato, pisano, informativno. Kdo bi si mislil, da bo Rizzoli izdajal takšne knjige?

6. Alex Turner in Miles Kane, Standing Next to Me, L’Olympia v Parizu, 3. februar. Prima.

YouTube slika preogleda

5. Game of Thrones, druga sezona. HBO

4. David Shrigley je imel v Londonu dve razstavi: v galeriji Hayward na South Banku, ki je bila prva prava retrospektiva njegovega dela, in pri svojem galeristu Stephenu Friedmanu, kjer so bile na ogled nove risbe (plus še nekaj objektov). Hayward je bil super in svež, Friedman intriganten in presenetljiv. Za Shrigleyja, ki je letos izdal še dve knjigi, je očitno izgubljena vsaka minuta, ko ne dela. Tako se vsaj zdi, čeprav občutki pogosto varajo.

3. Otvoritev poletnih olimpijskih iger. Super.

2. Robert Macfarlane, The Old Ways. Po mojem najboljša knjiga leta, čudovita, elegantna meditacija o starih poteh in zarezah v času; ne, nič ni izgubljeno, se naučimo. (Macfarlana sem ujel v Rough Trade East, na predstavitvi knjige Holloway, pri kateri je sodeloval s Stanleyjem Donwoodom in Danom Richardsom.)

1. Michael Haneke, Amour.

YouTube slika preogleda

Ne samo najboljši film leta, ampak še dosti več. Tako bo. Vesel Božič in srečno novo leto.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Ducat iz leta 2012”

 1. frenki pravi:

  Tole zraven pa prilagam sam.

  http://www.youtube.com/watch?v=jj6PHBR2T8E

  Frenki

 2. varja pravi:

  Ojla, definitivno Haneke…..ker zaobsega vse…ma res vse, ljubezen, ljubezen…in glasbo, mir, dostojnost, …in spet ljubezen….pure love…Srečno, Varja

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !