Pet zmajev v Londonu

6.07.2012 ob 12:23

Hic sunt dracones je ena izmed tistih besednih zvez, pri katerih se lahko samo nasmehnemo. No, morda. Verjetno so res bili drugačni časi in so bili kartografi – pa ne samo kartografi – prepričani, da tam, v neznanih krajih, ki so padli z zemljevidov, res živijo zmaji. Razen če to ni bila šifra za kaj drugega? V Londonu je največ zmajev v Cityju; nenazadnje sta dva, srebrna, z rdečima jezikoma in križem svetega Jurija na krilih, že v njegovem grbu.

1. Zmaji varujejo vse najpomembnejše vpadnice v City. In kaj je za njimi? Še več zmajev? Najelegantnejši in najlepši od vseh – nekateri so v parih, tako kot na grbu – čepi na visokem podstavku na meji med Westminstrom in Cityjem, na koncu Stranda in na začetku Fleet Streeta, pred Royal Court of Justice, londonskim višjim sodiščem, in je delo viktorijanskega kiparja Charlesa Bella Bircha; uradno se mu reče Griffin, vendar pa je vsekor zmaj: grifoni imajo ptičja, torej orlovska krila, ne pa opnastih, tako kot zmaji (heraldični zmaj londonskega Cityja je sicer iz tudorskih časov). Včasih je bil tam Temple Bar, zahodna mestna vrata Cityja, potem pa so jih zaradi vedno gostejšega prometa odstranili in so bila dolga leta – več kot sto let – v Theobalds Parku v Hertfordshiru severno od Londona; zdaj so jih obnovili in so vrinjena v Paternoster Square, tisto pozno postmodernistično konfekcijo, ki davi stolnico svetega Pavla.

2. Apollo and Python (Apolon in Piton, 1811) Josepha Mallorda Williama Turnerja v Tate Britain. John Ruskin je zapisal, da je eno “najplemenitejših Turnerjevih del”: “Začel je z zvestimi upodobitvami gorja na svetu; zdaj je lahko videl tudi njegovo lepoto. Postal je, popolnoma sam in brez tekmeca, slikar lepega in svetlobe stvarstva. Svetloba zdaj ni bila samo razpršena, ampak je bila tudi interpretirana; svetlobo je videl predvsem v barvi.” Apollo and Python je tako, slabih deset let preden je popolnoma razvil svoje intenzivne, omamne barve, napoved tega, kar je šele prišlo. (Iz Turnerjevega začetnega, temnejšega obdobja je še en njegov zmaj, tisti na The Goddess of Discord Choosing the Apple of Contention in the Garden of the Hesperides (Boginja razdora izbira jabolko spora v vrtu Hesperid, 1806),  ki je prav tako v Tate Britain.)

3. George & Dragon na 2-4 Hackney Road v Shoreditchu je videl občutno boljše čase, ampak tako pač je, če si svetilnik regeneracije… oziroma gentrifikacije neke četrti. Pubov z istim imenom je v Londonu ogromno – pač zaradi svetega Jurija in zmaja in vsega tega – vendar je ta, na začetku Hackney Roada, najbolj znan.

4. Kitajska četrt, ne samo letos, ko je leto zmaja.

5. Od Roba Bowmana, ki je zrežiral kino podaljšek X-Files (Dosjeji X, 1998), bi lahko pričakovali malo več kot precej prozaično postapokaliptično zmajojado Reign of Fire (Vladavina ognja, 2002), vendar pa se film dogaja v Londonu, kjer med gradnjo Docklands Light Railway (in ne podzemne, kot marsikje narobe piše) zbudijo zmaje. Glavni vlogi igrata Christian Bale in Matthew McConaughey. Je pa res, da v njem izvemo, da zmaji zelo dobro vidijo (že podnevi, kajšele ponoči), so izjemno inteligentni in močni, bruhajo pa napalm. Kdo bi si mislil.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !