Pet malih knjigarn v Londonu

4.07.2012 ob 08:36

Kupovanje knjig je zanimiva stvar. Včasih jih je res najlažje – in običajno ceneje – kupiti po internetu, vendar pa je redko kaj tako prijetno, zadovoljujoče in izpolnjujoče, kot je brskanje po knjigarnah in kupovanje knjig. Redko kaj: očitno je branje še boljše. To, kar je pri malih knjigarnah posebej zanimivo, je to, da popolnoma neženirano tekmujejo z velikimi (ki še pridejo na vrsto), čeprav se z njimi v bistvu dopolnjujejo; brez velikih ne bi bilo malih in obratno. (Nekako se mi je zdelo, da se mi bo – enkrat že, vendar morda še ne tako hitro – zgodilo, da se ne bom mogel odločiti, kaj je res moje najljubše; tako sta na prvem, torej na prvem do drugem mestu, dve mali knjigarni.)

1. – 2. John Sandoe Books na 10 Blacklands Terrace, pol minute od King’s Roada in tri minute od Sloane Squara, je knjigarna, v kateri bi kar živel. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je zelo kaotičen antikvariat, to vsekakor ni: je ena najboljše založenih neodvisnih knjigarn ne samo v Londonu ampak še kje drugje. Recimo v Britaniji. Ali na svetu. Knjige so povsod, tudi na stopnicah, v drugem nadstropju pa na fantastičnih premičnih policah (tri vrste oziroma police globoko). Na voljo je vse, od najnovejše beletristike in najboljših umetniških knjig pa do najzanimivejših stvarnih del in literarnih žurnalov, največ pa je knjig, za katere do obiska te knjigarne sploh nisi vedel, da jih moraš nujno imeti. Zanimivo, tole. Zaenkrat, po kakšnih sto obiskih, še vedno ne vem, kako je vse skupaj organizirano: ko sem pred par leti iskal tri Patricke Hamiltone, so jih imeli na treh različnih mestih in družbah, v dveh različnih nadstropjih, vendar pa je bila vsaka od knjig na popolnoma pravilnem, popolnoma logičnem kraju; osebje, sedem jih je, je prijazno, ustrežljivo, nesnobovsko in očitno vsevedno. Ker v John Sandoe Books od knjig kar kipi, ni prostora za nič drugega, recimo mojo posteljo, ali pa kakšno dopolnilno dejavnost, recimo predstavitve knjig, ampak gre res za knjige na sebi. Krasno. Chelsea, kakršen je danes, si tako imenitne knjigarne ne zasluži.

1. – 2. London Review Bookshoop, na 14 Bury Place, je nadaljevanje London Review of Books z drugimi sredstvi: čudovita knjigarna čudovitega štirinajstdnevnika (uredništvo je za prvim vogalom), v enem najlepših koncev Londona, z odličnim izborom humanistike, poezije in dramatike ter prodornimi in pronicljivimi predstavitvami knjig, za nameček pa je v “prizidku” še super kavarna. Prodajalci so zanesljivi eksperti; v London Review Bookshop so zaposleni številni najbolj izkušeni prebežniki iz verižnih knjigarn na Charing Cross Roadu, ki so se naveličali birokracije in večnih promocijskih prodaj. Samo mimogrede: Libor je čudna, nenavadna, eksotična stvar. Vse kar moramo vedeti o njej, je bilo v LRB objavljeno pred skoraj štirimi leti.

3. Claire de Rouen Books je stisnjena v prvo, še posebej vegasto nadstropje nekdanjega Waterstonesa na 112-125 Charing Cross Road in je prava Aladinova jama za vsakršne knjige o modi, od biografij do zelo razkošnih zgodovin, ter fotografske monografije; David Bailey je dejal, da je “morda najboljša knjigarna s fotografskimi knjigami na svetu”. Do smrti letošnjega januarja jo je s svojim partnerjem vodila enkratna, skrivnostna, vendar neizmerno prijazna Claire de Rouen, ki sem jo spoznal pred skoraj dvajsetimi leti, ko je delala v (takratnem) Zwemmerju, malo navzdol po Charing Cross Roadu; takrat me je je bilo skoraj malo strah, vendar je bil bil strah popolnoma odveč. Njena starost je bila dobro varovana skrivnost, njen strogi, seveda črni paž, nekoliko mačje oči in “ljubezen do vsega, kar imam rada”, pa vsekakor ne. Knjigarna bo kljub njeni  smrti ostala odprta.

4. Pages of Hackney na 70 Lower Clapton Road ni samo lokalna knjigarna za lokalne prebivalce, čeprav je trdno zasidrana v Hackneyju. Je malo odročna, vendar se jo vedno splača obiskati, tudi zaradi literarnih večerov (v kleti, kjer potekajo, po novem prodajajo tudi rabljene knjige) in ker so sploh v redu.

5. Knjigarnar James Daunt, sicer nekdanji investicijski bankir, je svojo prvo Daunt Books, na 83 Marylebone High Street, odprl leta 1990, kot bolj ali manj specializirano knjigarno za turistiko, potem pa so ponudbo razširili; sledilo jih še pet, v podobno bogatih četrtih (Chelsea, na Fulham Roadu, Hampstead, Holland Park, Belsize Park, City). Vse so elegantne in dobro založene, z izbirčnimi strankami. Daunt je bil lani imenovan za šefa verige knjigarn Waterstones, ki jih je skoraj 300; Daunt Books se to zaenkrat še ne pozna, Waterstonesu pa že, vključno z napovedjo o sodelovanju z Amazonom.

(Med krajšimi počitnicami v Madridu, prejšnji teden, sem se naučil, da je Lavapiés en takšen Dalston z malo Brixtona; da je 42 stopnij Celzija zelo visoka temperatura, še posebej če je nizek pritsk in če je “prišlo nekaj iz Sahare”, da pa je 35 stopinj zelo znosnih, če je zrak suh in malo pihlja; in da mi je kar malo žal, da sem zaradi poti domov zamudil dva od cuatro goles perfectas.)

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Pet malih knjigarn v Londonu”

  1. tina pravi:

    takele te pa res posesajo kot črne luknje, ja… čeprav se v njih vedno previdno oziram, iz katerega vogla bo pridrsal hugh grant (pardon, william thacker) in malo zažmurkal z očmi…

  2. Mojca pravi:

    Hja, londonske knjigarne (se sploh neodvisne), tako z novimi kot s starimi knjigami, so za ljubitelje knjig pravi raj. Edini problem je, ker ne mores iz nobene priti praznih rok! Se posebej so koristne, ko zacne nenadoma dezevati in se pac moras nekje skriti pred dezjem.
    Za vse, ki se bodo potepali po Londonu in bi se sli “knjigarniske turiste” bi znal biti zanimiv tudi tale clanek: http://www.newyorksocialdiary.com/node/1908003#.T6D4vo897GJ.twitter

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !