Pet londonskih avtobusnih prog

24.06.2012 ob 14:30

Londonska podzemna železnica ima svoje čare: dickensovski šarm Metropolitan Line (prve, izvirne podzemne na svetu, la-la-la); očarljive postaje, ki jih je na začetku dvajsetega stoletja sprojektiral Leslie Green in so čudežne, kot je bilo rečeno, edvardijanske šatulje; fantastično lep “diagram londonske hitre tranzitne mreže”, ki ga je leta 1931 oblikoval Harry Beck; čudovite modernistične postaje Charlesa Holdena iz tridesetih let (ali bi drugače sploh kdo obiskal Arnos Grove?); trdi funkcionalizem Victoria Line; fenomenalno postajo Westminster, s katero se je Michael Hopkins vsaj malo odkupil za tisto žalostno depandanso parlamenta, ki se ji reče Portcullis House in čepi nad podzemno; skoraj tragična, prazna obvestila “Promet na vseh progah poteka nemoteno”, ki jih je mogoče včasih slišati po ozvočenju; slovnično vprašljivo in tudi sicer čudno sporočilo “Končna postaja tega vlaka je Morden via Bank”, ker te terminalne postaje sploh ni, ampak gre za to, da bo vlak peljal po veji Northern Line, ki gre skozi City in ne čez Charing Cross, če seveda sploh ne upoštevamo dejstva, da se čez Charing Cross v Morden sploh ne da priti brez prestopanja; in seveda to, da je več kot polovica londonske podzemne, 58 odstotkov, pravzaprav nadzemna železnica. Svoje čare pa ima tudi javni mestni avtobusni potniški promet, v glavnem čare, ki jih podzemna ne more doseči, recimo to, da lahko iz avtobusov dobro vidimo, da London ni samo zbirka metrojskih postaj, ampak čisto pravo, zaresno mesto. Ob prometnih konicah je za bus dobro imeti malo več časa, živcev ali potrpljenja.

1. Proga številka 19. Ne, ne gre samo za založeno nostalgijo, ker Devetnajstka povezuje Finsbury Park in Chelsea, ampak za to, da je vsekakor najzanimivejša – in verjetno tudi najkoristnejša – avtobusna proga v mestu: Islington, Finsbury, Bloomsbury, West End s Sohom, Piccadilly Circus, Piccadilly, Hyde Park Corner, Knightsbridge, Sloane Square, King’s Road in potem, čisto na koncu, še malo južnega Londona, čez Battersea Bridge; Berlin ima svojo progo številka 100, Ljubljana 14, Washington Circulator, London pa 19.

2. Proga številka 48. Delno proga, ki povezuje tri najboljše tržnice, namreč Borough Market, cvetlično tržnico na Columbia Road in Broadway Market (no, pogojno: na Columbia Road cvetlice in vse cvetlično prodajajo samo ob nedeljah, Broadway Market je ob sobotah, Borough Market pa je odprt ob četrtkih, petih in sobotah, ampak le zakaj bi morala biti dejstva napoti čemurkoli?), delno pa hipsterska transverzala – Shoreditch/Hoxton, London Fields (za dneve, ko preveč dežuje, da bi utilizirali svoje fixieje). In kot da to ne bi bilo dovolj, takoj po London Bridge zajame še velik del Cityja, vključno z Monumentom in Threadneedle Street, postajo Liverpool Street, kasneje pa se ustali v neksusu vzhodnega Londona, vključno s Hackneyjem, Clapton Pondom in Lea Valley. Zadnja postaja je, kot zelo pogosto, Walthamstow.

3. Proga številka 11 povezuje postajo Liverpool Street, Bank, Mansion House, stolnico svetega Pavla, Fleet Street, Royal Courts, Aldwych, Strand, Trafalfar Square, Whitehall z Downing Streetom, parlament, westminstrsko opatijo, westminstrsko stolnico, postajo Victoria, Sloane Square, King’s Road, Beaufort Street, World’s End, stadion Chelseaja in postajo Fulham Broadway; nekateri deli so lepši, drugi uporabnejši.

4. Proga številka 8. Koristna transverzala zahod-vzhod (oziroma obratno). Bow! Roman Road! Old Ford Road! Bethnal Green! Brick Lane! Shoreditch! St. Paul’s! Holborn! Tottenham Court Road! Soho! Oxford Circus!

5. Proga številka 2. Od Marylebone Station mimo veleblagovnice Selfridges, potem mimo vseh najbolj nobel hotelov na Park Lane, po Vauxhall Bridge Road do Vauxhella (no, Vauxhalla), pa mimo Brixton Academy v Tulse Hill in Norwood. En bus, en London; ali nekako tako.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Pet londonskih avtobusnih prog”

  1. maja pravi:

    O, kolk super! Vsi ti izbori bodo šli v en skupni booklet za na naslednji trip v London…..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !