Tri vprašanja

3.04.2012 ob 12:19

Prvo: ali se je mogoče izogniti zaimku »neki«, ki se je v zadnjih letih – v nekih zadnjih letih, očitno – v Sloveniji razširil kot herpes? Čisto povsod je, kužen in pekoč, tako pri komentariatu kot v retoričnih vajah nekih, oziroma vseh, politikov. Drugo: ali se je mogoče izogniti dovršniku “spomnimo”, ki se je v zadnjih letih – spomnimo – razširil v (skoraj) vseh člankih in radiodifuznih prispevkih, v katerih je, ne samo kot mašilo, povzeta “zgodovina” dogodka, o katerem poročajo? To ni samo pokroviteljsko in zoprno, ampak tudi leno. In tretje: ali se tudi v Sloveniji politiki in druge znane osebe tako strahovito trudijo jezditi na duhu časa (oziroma otipavajo pulz vsega modnega, maksi in vročega), da popolnoma uničijo kakršenkoli užitek, ki bi ga lahko od vsega skupaj imeli civilisti? Oziroma drugače: Johnny Marr je Davidu Cameronu “prepovedal, da bi imel rad The Smiths”, zaradi navdušenja nad Eton Rifles se je nad Cameronom zgražal Paul Weller (“Česa pri tej pesmi pravzaprav ne razume?”), pred nekaj meseci pa se je premier navduševal nad Band of Horses in Lano del Rey ter šel na koncert GILLIAN WELCH v Hammersmith Apollu (ki je bil, dokler nisem izvedel, da je bil na njem tudi Cameron, eden mojih ljubših lanskih koncertov)! In ja, obisk vojvodinje cornwallske na snemanju tretje sezone čudovito mračne danske nadaljevanke Forbrydelsen (Uboj) – “Ko je na sporedu, se s soprogom izjemoma ne boriva za daljinski upravljalnik.” – tudi ne pomaga. Torej, recimo: ali je Radu Pezdirju kdo prepovedal poslušanje heavy metala, Katarini Kresal pa Vlada Kreslina? (Oba podatka sta s Planeta Siol.) Razen če nad tem sploh ne bi smeli biti presenečeni; že Wilde je dejal, da (so) “večina ljudi drugi ljudje: njihova mnenja so mnenja nekoga drugega, njihova življenja mimikrija, njihove strasti citat”.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Tri vprašanja”

 1. Tjasa pravi:

  Hvala za opozorilo na “spomnimo”. Ne zmorem opisati agonije, ki jo preživljam, ko jo preberem / slišim. Pa se trudim abstinirati se od medijev. No, zadnjič je nekdo “spominjal” celo na blogu. Nemudoma sem ga zabrisala iz RSSja.

 2. maja pravi:

  Še mojo agonijo dodam- stavki ta pametnih politikov , ki se začenjajo z “Dejstvo je….”
  In ko ravno primerjaš s herpesom, mu tukaj zdaj rečemo Ivan, vpraš Ireno Sireno….

 3. Dajana Dajana pravi:

  Mene pa zanima, od kje ima “jebi ga”, “sranje” itd. domovinsko pravico. Pri Gartnerju in Chefu v vsakem drugem stavku. In zadnje čase pri najboljši blogarici vseh časov – Ireni Sireni. Bljak. :cry: Da ne govorim o besedi FUL, ki je zame enostavno katastrofa za slovenski jezik. :cry:

  Ko smo se preselili iz Dunaja v Ljubljano, so moji otroci v enem tednu začelu govoriti “ful”. Ful to. Ful ono.

  Najbolj ogabno pa je, ko “na ful” govorijo ljudje, stari čez 40. let. :roll:

 4. Dan pravega obraza / Day of the right face pravi:

  [...] Tri vprašanja – Tadej Zupančič, blog Nekje drugje [...]

 5. opazovalec pravi:

  Tudi :cry: je katastrofa za slovenski jezik.

 6. irena irena pravi:

  Ravno sem hotela spomniti na prekvalifikacijo h v Ivane :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !