Kdo ima prav?

13.01.2011 ob 01:49

Seveda je res, da se mora vse nekje začeti – v torek, recimo, se je začel tretji tečaj francoščine; ker sem si vzel dolge počitnice, sem vse pozabil, no, skoraj vse, pa še novega učitelja imamo – vendar pa nisem prepričan, da se življenje res začne, ko smo stari 46 let, kot to je to trdil specialni, božični, dvojni Economist. V bistvu sicer ne gre za to, da bi se življenje res začelo šele takrat, naslov je pač tipično tendenciozen, ne, ampak za to, da naj bi se “krivulja sreče” takrat ponovno obrnila navzgor: pri šestinštiridesetih namreč pademo v “brezno, znano kot kriza srednjih let”. Velika večina ljudi v večini držav na svetu je zelo nesrečnih v svojih štiridestih in zgodnjih petdesetih letih (razen v Švici, kjer se jim mudi in so najbolj nesrečni sredi tridesetih) povprečje pa je, ja, točno 46 let.

Vse to je zelo zanimivo, vendar pa je najboljša v članku ševedno misel ameriškega filozofa Williama Jamesa, ki je opozoril: “Kako prijeten je dan, na katerega smo se odločili, da si ne bomo več prizadevali biti mladi – ali vitki.” Res pa je, da moraš za kaj takšnega, jasno, biti star vsaj 47 let. (Moj poštni nabiralnik je že nekaj dni zelo poln teh naslovnic. Hvala za vse in vsako, jasno.)

 • Share/Bookmark
 

12 komentarjev na “Kdo ima prav?”

 1. Pika Blogavička pravi:

  ROJSTNI DAN! Vse najboljše, vse najboljše, vse najboljše. A da se stvari obrnejo? Ne, meni se še niso. Kot nepopravljiva optimistka pa še vedno čakam:)

 2. alcessa pravi:

  “VSE TANAJBOLJŠE in še več!” je primaknila svoj želja poln lonček. :-)

 3. matilda pravi:

  Prvi del stavka gospoda Jamesa mi zveni domače in prijetno in dokončno. Z drugo polovico se še pogajam.

 4. Karmen pravi:

  To spada v isto kategorijo kot tista, ko ti rečejo, da ženska po 40.tem šele zares polno zaživi. Mnja. Vse najboljše dragi Tadej!

 5. irena irena pravi:

 6. geiger pravi:

  Naj živi letnik 1964! Vse naj naj!

 7. Nina S pravi:

  Vse najboljše in najlepše, Tadej! Življenjskih prelomnic po petinštiridesetem letu ne morem komentirati, ker še nisem tam, lahko pa rečem, da jih zelo dobro skrivaš. ;)
  Moram ti še povedat, da sem se tudi jaz lani začela učiti francoščino in se mi je ta teden začela 2. stopnja začetnega tečaja. :) Tudi nas je samo 6 tečajnikov in smo iz zelo različnih vetrov. :) res zanimivo! :) Komaj čakam, da grem spet v Francijo in tam še pri domačinih preizkusim svoje novo znanje. :)

 8. Daly pravi:

  Uf, stari :) , vse najboljše. Saj bo hitro 47. ;)

 9. sergeja pravi:

  Joyeux anniversaire!! :)

 10. Jean Tonic pravi:

  Toliko kot zamujam, toliko dobrega želim!!!

  In kako to, da takšen članek izide v Economistu? Si prepričan, da ni ta ukrivitev krivulje sreče navzgor potemtakem povezana s kakšno davčno olajšavo? :)

 11. daft pravi:

  When I’m forty-six

  If I’d been out till quarter to three
  Would you lock the door,
  Will you still need me, will you still feed me,
  When I’m sixty-four.

  :)

 12. tadej tadej pravi:

  Najlepša hvala vsem. Res hvala. Super.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !