Deset stvari iz 2010

30.12.2010 ob 19:15

1. Patti Smith: Just Kids (Bloomsbury, London 2010). Odraščanje in vzgoja srca Smithove ter Roberta Mapplethorpa. Najboljša knjiga, sicer malo po točkah, ki sem jo prebral letos; ob branju sem se parkrat razjokal. 2. 35 X 2 = 70, 35 X 3 = 105 3. These New Puritans 25. januarja v Bush Hallu; predstavitev njihovega albuma Hidden, za katerega se je izkazalo, da je – vsaj po mojem – tudi najboljši album leta. 4. Arctic Monkeys 28. marca v Shepherd’s Bush Empire; Pavement 10. maja v Brixton Academy; Charlotte Gainsbourg 22. junija v Shepherd’s Bush Empire; The xx 13. julija v Somerset House; Patti Smith 29. junija v Hyde Parku; MGMT 29. septembra v Brixton Academy; Saint Etienne 17. decembra v Forumu. 5. Čudežna vrnitev nahrbtnikov Fjällräven kånken! Čudovito.

“Kupila sem ga v Stockholmu,” mi je dejala prijazna lastnica tega – jubilejnega – nahrbtnika, ki sem ga na začetku meseca fotografiral v nekem še vedno priskutno modnem lokalu. “Seveda sem ga kupila tam. Izbira je veliko večja in boljša.” Seveda. Seveda pa nekako nisem imel časa, da bi ji povedal, da sem svojega prvega Fjällräven kånkena dobil za darilo za svoj osemnajsti rojstni dan – hvala, Einar – potem pa sem jih zamenjal, čeprav so vzdržljivi, še šest, in razen enega, ki je bil zelen, so bili vsi črni. Ker jih v Britaniji nekaj let sploh ni bilo mogoče kupiti, sem za njih sem moril vse, nenazadnje tudi našo takratno, nekdanjo dopisnico iz Stockholma, ki mi je prinesla najnovejšega; hvala, Jasna. In zdaj so se, ne vem kako, ne vem zakaj, znova pojavili in so trendi in hip in vse to. Če si potrpežljiv, lahko doživiš vse mogoče; potrpežljiv – ali pa v srednjih letih. 6. Two Door Cinema Club: Tourist History, še posebej This Is The Life, I Can Talk, Undercover Martyn in What You Know; evforični, iskreni indie. Zola Jesus: Stridulum II. In še posebej Night, seveda. Ampak tudi vse druge, jasno. The Vaccines: Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra). Janelle Monáe: Tightrope. Mylène Farmer: Oui mais… non. 7. James Blake. 8. John Waters: Role Models (Beautiful Books, London 2010); ne čisto popolna, vendar pogosto fantastična avtobiografija, v kateri mrgolijo ezoterični in drugače odlepljeni Watersovi junaki (najboljše je poglavje o nekonvencionalnih pornografih) + Nick Kent: Apathy For The Devil (Faber, London, 2010); na koncu se malo izpridi, vendar so spomini nekoč najboljšega britanskega glasbenega novinarja – novinarja, ne kritika – zelo fascinantni. 9. Mački basista zelo priljubljenega mladega banda je ime Babooshka. 10. Lastna hvala… ja, vem. Ampak ob Mojmirju Sepetu, v odpovedi intervjuja na Valu 202, sem res ostal brez besed. To se mi ne zgodi zelo pogosto. Srečno novo leto.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev na “Deset stvari iz 2010”

 1. mgerencer pravi:

  Zola Jesus (solo in v sklopu Former Ghosts!) in James Blake (Klavierwerke!) FTW!

 2. Pika Blogavička pravi:

  Seveda si, kot zmeraj pri teh stvareh, malo pogoljufal, ampak saj razumem :) Hura za Patti Smith! Zasluženo na vrhu. Krasna knjiga je in jaz sem tudi jokala. Kaj pa pomenijo tiste številke na drugem mestu? Pa Mojzes!

 3. Zvesta bralka pravi:

  “Mački basista zelo priljubljenega mladega banda je ime Babooshka.” Hahahaha. Tanajboljša!

 4. alcessa pravi:

  Joj, “potrpežljiv” je tako krasna sopomenka za “v srednjih letih”, da jo grem prec trenirat :-)

  Wünsche euch einen guten Rutsch!

 5. Jean Tonic pravi:

  Evo, ubogam!

  Fjallraven (z Motorhead umlauti) so nekoč imeli tudi pri nas, v trgovini na Gosposvetski, kjer danes domuje Rašica. Kupil sem njihovo potovalno toaletno torbico (ja, črno) s priročnim kavljem za obešanje po vseh tistih kopalnicah in wc-jih tega sveta, kjer nočeš, da bi se karkoli tvojega kaj preveč dotikalo tal, sten, wc kotličkov, poličk in podobnega. Zadeva bi še danes dokazovala svojo neuničljivost, če je ne bi pokončala ena najmočnejših sil vesolja: naveličanost.

  Janelle Monae je totalen cukr. Zadnjič sem napopal njen link na eno Irenino tugovanje, da bi jo malo razvedrila, a brez odziva.

  Patti Smith torej. Še dobro, da imam kmalu rojstni dan :)

 6. Dajana pravi:

  Sem poslušala pazljivo intervju na Valu 202. :) Hvala za link. Očitno sva delala oba na Radiu Študent, le da sem bila jaz pred tabo tam. ;) Tako kot sem jaz pred Jonasom delala sprejemne na Agrft-ju- Ah, kje je že to. :roll: Še v Jugoslaviji je bilo. ;)))))

  19 let si v že Londonu. Jaz imam mest dovolj. V Londonu nisem še bila v tem življenju, pa me niti ne mika. Mene mika samo divjina. Popolna puščava pa to. ;)

  Evo tole ti pošiljam tega prvega prosinca: http://www.youtube.com/watch?v=ktteZaXpXmw&feature=related

  Pa Srečno!

 7. Dajana Dajana pravi:

  Moram dati tole zraven: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=fotofriki&e_id=143161

 8. Zorman pravi:

  nekaj se je le zgodilo ne mrge

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !