Demonstracije

24.11.2010 ob 18:33

Ne vem no, ampak v zadnjem času se vse demonstracije očitno končajo točno na istem mestu: na cesti Whitehall pred finančnim ministrstvom in ministrstvom za zunanje zadeve. Na tistih proti papežu je bil tam tovornjak, s katerega so Richard Dawkins in drugi organizatorji nagovorili množico; na današnjih študentskih in dijaških, nadaljevanju tistih pred dvema tednoma, pa se je policija prav tam razporedila v kordon ter začela “omejevati” demonstracije – temu se v žargonu reče “kettling” oziroma “stiskanje” demonstrantov. Kljub temu, da ima Metropolitanska policija s “stiskanjem” sicer zelo tragične izkušnje, ga še vedno uporabljajo. Ja.

Čez policijski kordon se je dobro videlo tistih nekaj ljudi, ki so skakali po zapuščeni marici pred finančnim ministrstvom, videlo se je tudi nekaj dimnih bomb (videlo: fotoaparat na mojem mobilcu ne nese dovolj daleč), drugače pa je bilo vzdušje bolj ali manj vreščeče in veselo. Zelo vreščeče. Izredno veliko demonstrantov – tudi najmlajših, iz srednjih šol – je najraje vzklikalo tisto starodavno angleško geslo s stoenih demonstracij, namreč “Torijevski izrodki”. Zelo priljubljeni so bili tudi napadi na podpredsednika vlade, voditelja liberalnih demokratov Nicka Clegga; od cleggstaze, ki je tistih nekaj čudnih dni v času predvolilne kampanje popadla Britance, ni ostalo nič… ampak res nič.

Na sredini Whitehalla, pod zadnjico konja, na katerem sedi princ George, pa je bil semafor z obvestilom, da je zavijanje na levo prepovedano. S Chrisom sva se strinjala, da bi naju, če bi bila demonstranta, ne pa samo kibica, to samo še dodatno podžgalo. Bilo je zelo mrzlo.

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Demonstracije”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem proti njihovim!

 2. Jean Tonic pravi:

  Ja pa saj bo poroka, ne vem kaj se razburjajo… A niso nič veseli? :)

 3. daft pravi:

  Ko desničarji vladajo je levica prepovedana. ;)

 4. tadej tadej pravi:

  Seveda so, Jean Tonic, seveda so. Pa tudi malo melanholični: v Guardianu je bila danes objavljena fotografija protestnice v Bristolu (foto v tiskani izdaji, v spletni je nisem našel), ki je imela na kartonu napisano: “Zdaj pa na univerzi ne bom spoznala svojega princa.” A vidiš? Vsem nam bo zavdano :))) kinki: absolutno se strinjam, tudi jaz; pa tudi oni so proti našim, čisto ziher :) Daft: ja, pa na “sredini” se še naprej vsi prerivajo, kot da jim kaj drugega ne preostane:))

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !