Druga stran

19.09.2010 ob 00:56

Organizatorji so pričakovali “nekaj tisoč ljudi”, prišlo pa jih je 20.000. Lep, čeprav malo mrzel jesenski dan, je vsekakor pomagal. Šla sva s Katjo. In ravno ko so se v Hyde Parku katoliki zbirali k vigiliji, se je od Hyde Park Cornerja po Piccadillyju začela počasi premikati zelo pisana, zelo glasna (vključno z nekaj vuvuzelami), zelo živahna množica protestnikov proti obisku papeža Benedikta XVI. v Britaniji. Piccadilly je bil kmalu čisto poln. Uradno je šlo za protest proti državniški naravi obiska – “Vatikan ni država” je bil eden od najpogostejših sloganov, ki so jih skandirali, drugi pa “Aretirajte papeža” -, obenem pa še proti vsemu ostalemu tudi, vključno z odnosom Vatikana do pravic žensk in homoseksualcev, spolnih zlorab otrok ter uprabe kondomov v boju proti aidsu.

Potem sem pogledal na levo in lej, tam je bil Ian McKellen, prav tako v rdeči majici, samo z drugačnim napisom. Gospod na njegovi desni je Martin Sherman, še vedno najbolj znan po drami Bent (oziroma Rožnati trikotnik).

In malo nazaj…  “Oprostite, gospod Waters, ali bi vas mogoče lahko slikal?” – “Oh, seveda, kar izvolite.” – “A ni hecno, da vas je William S. Burroughs razglasil za papeža izmečkov, zdaj pa ste tukaj?” – “Hahaha.” – “In kako se vam zdi pohod?” – “Super, super. Lepo je, ja.” – “Najlepša hvala.” – “Prosim.”

Ko so protestniki s Trafalgar Squarea zavili proti Whitehallu, so se skozi slavolok Admiralty Arch videle vatikanske zastave, ki so, izmenjajoče z britanskimi, visele na Mallu; tako se ve, kdo je v Londonu na državniškem obisku. Verjetno so bile preveč očitna tarča, da bi jim še kdo drug posvetil kakšno pozornost.

Pohod se je končal z zborovanjem v Whitehallu, malo naprej od Downing Streeta, na katerem sta, med drugimi, govorila odvetnik Geoffrey Robertson in Richard Dawkins. Robertsona poznam zelo bežno, vendar dovolj, da sem ga pozdravil (takole: FOTO KATJA); v glavnem ga je zanimalo, kakšen je bil pohod, koliko ljudi je bilo in tako naprej. Mene pa je zanimalo, če bo govoril. “Ne vem, nisem se še čisto odločil, bom videl.” Potem je govoril. In govoril.

Nekaj protestnikov je – po mojem oportunistično – s seboj prineslo knjige, ki jih je Dawkins prijazno podpisoval.

Ja, tako blizu sem bil, da bi se ga lahko dotaknil. Sicer pa je bil v svojem govoru podobno oster, kot običajno, in je za papeža med drugim dejal, da je “sovražnik človeštva”.

Potem je bilo počasi konec. Ah. Aja. Saj jih še vedno ne prenašam, ampak v soboto popoldne so mi šli manj na živce kot sicer.

Odpustki pa te stvari, saj veste.

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Druga stran”

 1. Pika Blogavička pravi:

  Pri takšnih stvareh, veš, mi je žal, da nisem več v Londonu. V glavnem samo zaradi takšnih :) Hvala.

 2. cherry pravi:

  ljubko! Gives me hope :)

 3. chef chef pravi:

  Fuck the Pope … but use a condom.

  Priceless!

 4. Ajaks pravi:

  “Ali veš, si počasi spregovoril, ali veš, zakaj je krščanstvo zavzelo svet? – Ne vem, Hans; zakaj? – Ne zato, ker omogoča nebesa, temveč zato, ker omogoča ateizem.” (Uroš Kalčič: Ajmoht, MK 1979)

 5. irena irena pravi:

  tvoji povzetki pogovorov z znanimi osebami vedno zmagajo :D

 6. alcessa pravi:

  Tole sem kar malce potrebovala… Danes zjutraj so na najinem sicer omiljenem radiu (SWR2 kot budilka) pripovedovali, kako zelo je papež Britance očaral, v slogu “Wir sind Papst” navdušenja, pa me je kar mrazilo pod kovtrom…

 7. pray pravi:

  Haha, “ne vem ce bom govoril …” – ampak imam pripravljen govor :)

 8. Jean Tonic pravi:

  lumberjack jacket FTW!!! :)

  pope on dope!

 9. Pika Blogavička pravi:

  Jean Tonic: FTW? Sem poguglala, pa še vedno ne vem, katero od cvetobera razlag misliš :) Meni se tale lumberjack zdi skoraj vintage :)))

 10. Jean Tonic pravi:

  Pika:

  “For The Win.” An enthusiastic emphasis to the end of a comment, message, or post. Sometimes genuine, but often sarcastic. Originated from the game show Hollywood Squares where the result of the player’s response is expected to win the game

  vir: http://www.urbandictionary.com

  pri meni je mišljeno genuine :)

  še glasbena spremljava k fotki:

  http://www.youtube.com/watch?v=A52p9jc-gOo

  (edini meni znani solo z motorno žago :))

 11. tadej tadej pravi:

  Uh, Jean Tonic, najlepša hvala za tole! Za oboje, za nesarkastični FTW in, jasno, tudi glasbeno spremljavo s solom z motroko. Ampak: BELI KAVBOJSKI ŠKORNJI! A niso zato nekoč obstajala sodišča? Že-že, leta 1992, pa Geffen in vse to, ampak, bom kar ponovil: BELI KAVBOJSKI ŠKORNJI!

 12. Jean Tonic pravi:

  Hehehe, domnevam, da je nošenje belih kavbojskih škorjev inkriminirano samo na stari celini, v ZDA pač ne. Grem stavit, da kje v Teksasu celo obstaja kakšna bolnišnica, kjer jih nosijo zdravniki. Kar zna biti bolje od belih coklov in crocsov pri nas… :)

 13. Nekje drugje » Objave » Demonstracije pravi:

  [...] mestu: na cesti Whitehall pred finančnim ministrstvom in ministrstvom za zunanje zadeve. Na tistih proti papežu je bil tam tovornjak, s katerega so Richard Dawkins in drugi organizatorji nagovorili množico; na [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !