Tako, kot smo si postlali

30.12.2008 ob 19:33

Gospodarstvo se je tretjem četrtletju skrčilo za 0,6 odstotka. Trije tedni, ki so spremenili svet (9. – 15. marec, 14. – 20. september, 5. – 11. oktober). Trije milijoni brezposelnih. Britanija nižje na lestvici najbogatejših držav. Bodite učinkoviti, zadovoljite stranke, zmanjšajte stroške… to je to. Najboljši nasvet je: “Bodite previdni.” Ali je sploh kje varno za vse te prestrašane investitorje? Minstrstvo za gospodarstvo Berlinu pričakuje, da se lahko največje evropsko gospodarstvo prihodnje leto skrči za 3 odstotke. Funt je padel za 1,9 odstotka ter bil ob koncu trgovanja vreden 1,022 evra. Triinštirideset odstotkov majhnih podjetij pričakuje, da bodo odpuščali, 30 odstotkov pa jih bo zaradi recesije imelo “velike probleme”. Starodavni danski model bi lahko pomagal sodobnim hipotekarnim trgom. David Blanchflower – 56, po rodu Britanec, vendar zaposlen na kolidžu Dartmouth v New Hampshireu [ter član monetarnega odbora Bank of England] – je pozorno spremljal ameriško gospodarsko razsutje in pravilno izračunal, da se bo enako zgodilo tudi v Britaniji. Ves čas je opozarjal, da se bo britanskemu gospodarstvu zgodilo “nekaj groznega”. Potrebno: strategija. Najbolj priljubljena beseda leta 2008 je Finanzkrise. Težko leto pred je nami, vendar ne izgubite upanja. Bolehne japonske banke naj bi dobile finančno pomoč v višini 110 milijard dolarjev. Zemljiška knjiga: cene hiš v enem letu padle za 12 odstotkov. Cene nepremičnin v ZDA padle za rekordnih 18 odstotkov. Poslovno življenje v letu 2009: sončna plat – proizvajalcem čokolade bo šlo dobro. Če si bomo lahko prihodnje leto privoščili počitnice, bomo torej letovali doma, v Britaniji. Banke “šokantno” nerazumevajoče do strank, ki imajo finančne težave. Ali bi morali zamrzniti minimalno plačo? Laburistična vlada je “moralno izprijena… premamil jo je denar; vlada je prepričana, da je denar odgovor na vse probleme ter je spodbujala pohlep in ljubezen do denarja, za katero Sveto pismo pravi, da je korenina vsega zla”. Vlada je lahka tarča: s pridiganjem premieru Brownu in ne svojim ovčicam so anglikanski škofje dokazali, da so moralne šleve. Dolar v glavnem višje v Evropi, zlato dol. Srečno novo leto. (Nadaljevanje sledi)

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Tako, kot smo si postlali”

 1. Nina pravi:

  Upam, da bo šibek funt zdržal do aprila, ko grem v London na Bloc Party.

 2. Tibor Jablonsky pravi:

  Kar naj bo čimnižji tale funt, mi ugaja.

 3. Zvesti bralec pravi:

  A se mi prav zdi, da je to samo nekaj naslovov in stavkov/misli iz časopisov? Za par sem ziher, da sem jih prebral v zadnjih par dnevih. Hudo bo, ja. Sem pa tudi nekje opazil, da Nemci in večina drugih celinskih Evropejcev kar ignorira recesijo in zapravljajo več, kot so včasih. Nemci! Od vseh! :) Pa srečno novo leto tudi tebi. SEVEDA :)

 4. Urška Urška pravi:

  Srečno tudi tebi, Tadej! Očitno bomo v naslednjem letu potrebovali res veliko sreče. Ker pa si v določenih letih, se verjetno spodobi, da ti zaželim še veliko zdravja, ne? ;) Torej, želim ti veliko zdravja. In poklicnih uspehov. In ljubezni, seveda!

 5. 1tastar pravi:

  Upam, da z reformo pokojninskega sistema ne mislijo, da bi penzije izplačevali v funtih ali dolarjih :?:

 6. Sergeja pravi:

  kako žalosten post za zadnje dni v letu … in še voščilo na koncu :/

  Srečno 2009 tudi tebi, želim ti (in sebi tudi, če sem iskrena, itak, oz. kr vsem bralcem tvojega bloga), da bi se nas finančna kriza elegantno izognila (ali pa obratno), da bi si še vnaprej lahko veselega srca privoščili vse majhne radosti, ki se jim tako radi vdajamo. Pa naj bodo to koncerti, potovanja, fancy yet nekam neuporabni čevlji, superkul lepi in zelo uporabni čevlji, pregrešno drage kave, prijetna kosila, vikendi presenečenja, knjige, ki jih kupimo samo zaradi lepih naslovnic, knjige, ki jih kupimo, ker od njih pričakujemo nekaj več, draga periodika, ki jo imamo naročeno, čeprav je nikoli v resnici ne preberemo do konca, DOBRE MUZKE in poskočnih non-seated koncertov!!! … all the fun stuff :) (joj, ne pozabit na cote na razprodajah, ki jih pod nujno in obvezno rabimo!!!!)

  Funt pa naj bo kr nizek, nam turistom to ful paše :D

  LP!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !