Petnajst stvari iz 2008

22.12.2008 ob 02:30

1. Koncert Grace Jones v Royal Festival Hall. Razlogov za to je veliko, od tega, da sem plesal na odru ter ji pomagal z njega (z odra – in se kot “a guy in the audience” znašel v Independentu), pa do tega, da je bil res fantastičen. 2. Koncert Leonarda Cohena v O2. 3. Koncert Last Shadow Puppets v L’Olympia v Parizu. 4. “V temi je bila roka in roka je držala nož.” Prvi stavek v najboljšem romanu leta, The Graveyard Book Neila Gaimana (Bloomsbury, London 2008) Tako božična knjiga, da je v stanovanju začelo kar snežiti. 5. MGMT: Kids (singel leta), Last Shadow Puppets: Meeting Place (pesem leta – ali pa je to njuna My Mistakes Were Made For You?), Fleet Foxes: He Doesn’t Know Why (druga – tretja? – pesem leta). 6. El orfanato, Gommora, Hunger, Criminal Justice 7. Podatki so sicer že zastareli – zdaj naj bi imeli 140 milijar…milijonov članov!!!!!!! – vendar pa to res ne spremeni stvari. 8. Hedda Gabler v režiji Thomasa Ostermeierja (gostovanje berlinskega Schaubühne am Lehniner Platz v Barbicanu) 9. Gallows v 100 Clubu, Alec Empire v Dingwalls, Foals v Astorii, Portishead v Hammersmith Apollo, Bjork (prav tako v Hammersmith Apollo), Nick Cave (tudi v Hammersmithu), Marc Almond v Wilton’s Music Hall, Bruce Springsteen na Arsenalovem stadionu, Crystal Castles v Electric Ballroom, Bon Iver v Shepherd’s Bush Empire, Fleet Foxes (takisto tam), Mystery Jets v Astorii 10. The Suspicions of Mr. Whicher Kate Summerscale (Bloomsbury, London 2008) je najboljša neleposlovna knjiga leta: izjemno dobro napisana knjiga o umoru triletnega Savilla Kent, ki je pretresel viktorijansko Britanijo (ter pa, plus ça change, časopise) 11. Intervju leta (nekje proti koncu je tudi vprašanje: “Ali bo končala recesijo?” Odgovor? “Da.” Amazing.) in članek leta. 12. Frankmusik, La Roux, Little Boots, Florence and the Machine, Dan Black 13. Late of the Pier v Heavenu in album Black Fantasy Channel, druga najboljša plošča leta. 14. “Po mojem mnenju je poezija ključna, pomembna sestavina, ki lahko deluje v vseh medijih, ne pa samo med platnicami knjige.” Simon Armitage: Gig (Viking, London 2008) 15. Verjetno najbolj tragično fotografiranje čevljev. S Chrisom sva po Mystery Jets šla še na pijačo v Trash Palace na Wardour Street. Na poti proti Piccadilly Circusu in podzemni, na Coventry Street, pa sem zagledal par čevljev, za katere se mi je zdelo, da bi jih preprosto moral poslikati. Tako ali drugače. Beli! Špičasti! Pod ozkimi hlačami!

Prva fotografija je bila posneta… no, od zadaj, potem pa so se začeli čevlji vedno hitreje premikati. Ker ena fotografija ni bila dovolj, sem prvič v življenju stekel za njimi. Torej čevlji.

Mladenič, ki jih je nosil, me je opazil. Ustavil se je in živčno vprašal: “Oprostite, kaj pa je?” – “Oprostite, samo vaše čevlje želim fotografirati,” sem mu dejal. “A bi lahko? Prosim.” Mladenič se je prešerno nasmehnil: “Aja, to pa že, to pa ni noben problem. A vas zanima, kjer sem jih kupil? Kupil sem jih v Swear na Neal Street.” V Londonu, kot je dejal, študira “modne stvari”, doma pa je iz Osake. Mene pa je bolj skrbelo, da so se mi njegovi čevlji od daleč zdeli dosti zanimivejši kot od blizu. Ne vem, za tisti pas čez nart nisem ravno prepričan, da bi moral biti tam. Kakorkoli že: to je bil moj kvantum absurdnega početja. Vesel Božič.

 • Share/Bookmark
 

7 komentarjev na “Petnajst stvari iz 2008”

 1. Zvesti bralec pravi:

  “Kvantum abusrdnega početja” – hahaha. Kaj pa druge absurdne stvari? Pa delo? Vsekakor pa lep božič tudi tebi :)

 2. alcessa pravi:

  15 sploh ni slaba številka… Fajn!

  Še zmeraj čakam, da bom lahko naredila fotko z napisom “sneg”. :-)

 3. maja pravi:

  Vau,…. res impresiven seznam!
  merry christmas and happy new year! Pa še veliko takšnih luštnih postov v naslednjem letu.

 4. bitter l. pravi:

  Grace Jones je No.1. Post, ki si ga zapomniš za vedno. In ja, človeka lahko ob takem branju zgodaj zjutraj tudi precej zanese. Magično. Pa lepe praznike.

 5. teoo pravi:

  uff. jaz bi bil tudi “a guy in the audience”. Sam tale hype okrog Fleet Foxes mi ni najbolj jasen. Meni so mal mimo.

 6. tadej tadej pravi:

  Ne vem, teoo, pri meni je šlo bolj za to, da so mi Fleet Foxes pasali po tistih par čudaških mesecih in so bili na zanki s Flux od Bloc Party; zelo terapevtsko, res, skupaj s Frankmusik in La Roux in drugo novo pop elektroniko :)) Bitter l.: hvala. In enako, seveda :) Maja: se je nabralo, ja, čeprav je na začetku bilo bolj klavrno. Ampak a ni tako vedno, vsako leto? :) Alcessa: hvala, hvala. Še vedno ne? Ampak bo. Mislim, resno! :) Zvesti: sevede, kaj pa drugega :)) In hvala za ostalo tudi. In branje :)

 7. Nina pravi:

  MGMT-bend leta. Ne bi bila punca, če ne bi rekla, da sem tudi malo zaljubljena v Andrewa…torej: tip leta… Lepe praznike.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !