Dobri Američan

2.06.2008 ob 19:54

Ne vem. Ali je leto 2008 tudi sicer polno okroglih obletnic? Verjetno. Septembra 1978, recimo, sem svojo žepnino prvič v celoti porabil za nakup dveh plošč; prva je bila Something Else — na mamini sem zlomil iglo in sem ji nekako moral opravičiti, Kinksi pa so bili “boljši od Beatlov”, kot mi je položila na srce —, druga pa Darkness on the Edge of Town. Dotlej sem del žepnine dajal starejšemu bratu, ki je skrbel za mojo glasbeno vzgojo in je redno obiskoval obe prodajalni plošč v mestu. Pri Darkness on the Edge of Town me je verjetno res pritegnila samo fotografija na ovitku: Bruce Springsteen v beli majici in usnjeni jakni pred nekoliko vegasto steno in zaprto roleto. Gleda naravnost v kamero, vendar pa se nisem nikoli znebil občutka, da je izraz na njegovem obrazu malo zasanjan. Ali odsoten. Ali celo naveličan. Ko sem ploščo položil na gramofon, so se mi roke kar malo tresle. O Springsteenu nisem vedel nič, razen tega, da je Američan. V soboto sem ga končno tudi prvič videl v živo, na Arsenalovem stadionu. Album Darkness on the Edge of Town je — hura za internet — sicer izšel pred natanko tridesetimi leti, 2. junija 1978.

Bruce Springsteen, Arsenal Stadium, 31. maj 2008

Springsteenova koncerta v petek in soboto sta bila prva koncerta sploh na novem Arsenalovem stadionu — uradno se mu reče Emirates Stadium —, zaradi česar so na občini živčno merili decibele. Koncerta je bilo konec natanko ob 22:30. To pa je pomenilo, da so Springsteen in njegov fantastično surovi, fantastično uigrani E Street Band prišli na oder deset do osmih, skoraj sredi dneva: in ja, na odru so bili dve uri in 40 minut. To ni bilo niti sekundo preveč in tudi to, da je star 58 let, se ni nikjer poznalo. Kaj pa bi: takoj za uvodnima Out in the Street in No Surrender je bila na vrsti Darkness on the Edge of Town, izobilje pristnega in poštenega rock and rolla pa je bilo takšno, da so celo Because the Night, ki je itak ena najboljših pesmi vseh časov, skoraj navrgli. Oziroma stisnili med I’m on Fire in She is the One, kar pa je itak isto. Springsteen se je pogovarjal z občinstvom, pozdravil vsak del tribune posebej, malo kramljal z bendom in povedal, da njegove žene Pat Scialfa ni na turneji, ker je morala poskrbeti za njune najstniške sinove. “Popaziti mora, da ne zažgejo hiše in mojih najljubših oblek ne prodaja na eBayju,” se je zahahljal. Šestdeset tisoč fenov mu je dobesedno jedlo iz rok. “Ah, mladi se morajo še veliko naučiti,” je dejal Michael.

Bruce Springsteen, Arsenal Stadium, 31. maj 2008

Springsteen je, kot se reče, dobro jajce: napredni demokrat, liberalec, (še vedno) slehernik. Dobri Američan, pravzaprav. “Izročitve, nezakonito prisluškovanje in zatiranje temeljnih državljanskih pravic,” je dejal za ZDA v času predsednika Busha. Kljub temu, da sem že zdavnaj začel poslušati drugačno glasbo — zadnja Springsteenova plošča, ki sem jo kupil takoj po izidu, je bila Tunnel of Love — , me je še vedno zanimal. Seveda. Dodatek so bile Girls In Their Summer Clothes, Jungleland, Born To Run, Tenth Avenue Freeze-Out in American Land.

Bruce Springsteen, Arsenal Stadium, 31. maj 2008

Občinstvo je bilo mešanica pleš, zakonskih parov na drugi strani 50. let — soprogi so se očitno dolgočasili in si zatiskali ušesa, soproge pa so se nekoliko živčno izražale s telesi — ter nekaj mlajših oboževalk in oboževalcev.

Bruce Springsteen, Arsenal Stadium, 31. maj 2008

Od vseh fenov sta bila najbolj entuziastična fanta v spodnjem levem kotu zadnje fotografije. Ne samo, da sta znala besedila vseh pesmi, ampak zato, ker sta svojim navdušenim plesanjem spodbudila tudi nekaj policistov, ki so bili na vrhu stopnic, da so se začeli rahlo zibati. Ja, resno. Tega, zakaj sta bila tako taktilna, nisem razumel. Samo mimogrede: seveda sem gledal in iskal, vendar pa nisem našel niti enega zanimivega para čevljev. To je bil bolj koncert za teniske in pohodniške čevlje.

 • Share/Bookmark
 

29 komentarjev na “Dobri Američan”

 1. irena irena pravi:

  jaz sploh ne verjamem. da nisi našel nobenih zanimivih čevljev, namreč. :) sicer pa človeku kar žal postane, da se ni udeležil tega koncerta, ko bere tvoj zapis …

 2. napo pravi:

  no ja, vsaj kakšne špinterce bi lahko poiskal, če je bruče zagonil born tu run … če je bil pa tudi my hometown, bi bil moral pa ti startaske iz žepa zvlečt, hehe …

 3. Thunderstorm pravi:

  Bruce Springsteen je car :) sm ti kr mal fouš za tole ;)

 4. šuši šuši pravi:

  v bistvu ti nam tukaj v “bougi” Sloveniji lušte delaš. Hja, samo ne moreš pa slišat Turbo Angels (tam bi ziher našel kakšno naravnost ogabno obuvalo) … ampak, tudi to je prednost.

 5. matic pravi:

  vabljeni v milano na koncert THE BOSSa konec tega meseca

 6. foxtrott pravi:

  matic, že pol leta imam rezervirano karto :)

  sicer pa se moram zahvaliti tadeju – najprej za odličen blog, potem pa še za tale opis – zdaj se mi pa res že sline cedijo po milanskem koncertu – sploh glede na izbor pesmi…

 7. tomko pravi:

  Dober blog ni kej, ampak The Boss, he’s still the BOSS. V Milano ga grem poslušat tretjič. Njegovi koncerti so fenomenalni, po dveh urah in pol si crknjen, kt da bi laufal maraton, vsaj jaz. Torej vabljeni na deset dkg dobre muske.

 8. mirko pravi:

  sem jih konzumiral pred 5 leti na wembley arena v ldn, res žagajo, a ma patti še zraven?

 9. Dinozaver pravi:

  Jaz sem pa vedno mislil, da je Springsteen en republikanski redneck, hahaha. No, svoje čase sem ga tudi malo poslušal. Govorim o Born in the U.S.A. Prej in potem pa čisto nič. Najbrž sem blazno čuden. Ali pa je samo tak dan, da se moram oglasiti in oznaniti svojo zaplankanost.

 10. tadej tadej pravi:

  Dino, Springsteen ne bi mogel biti republikanski rovtar niti v primeru, če ne bi bil katolik iz New Jerseyja. Del besedila Rojen v ZDA, ene najbolj učinkovitih kritik vietnamske vojne, gre takole: V rodnem kraju sem se malo počil / pa so mi dali puško v roke / In me poslali v tujo deželo / da bi ubijal rumenokožce // Rojen v ZDA / Rojen sem v ZDA / Rojen sem v ZDA / Rojen v ZDA // Po vrnitvi sem se oglasil v rafineriji / Delovodja mi je rekel: “Sin, če bi bilo odvisno od mene…” / Pa sem šel k svojemu referentu za veterane / in mi je rekel: “Sin, ti ne razumeš.” // Rojen v ZDA itd. Refren zelo zelo hitro izgubi patriotsko perje in ostalo nacionalistično navlako. Je pa res: njegov imidž, ne glede na kako “devalvirana” – ali vsaj vprašljiva – stara proletarska/kavbojska Amerika je, je lahko precej zavajajoč. Ja :) Mirko: stadioni in jaz ni dobra kombinacija, ampak enkrat na leto vseeno moram. Na Wembleyju pa še nisem bil (v Areni je, na stadionu pa ne, ne starem ne novem); Patti je ostala doma :) Hvala, tomko :) In čisto razumem, ja :)) Foxtrott: hvala, seveda. In super bo, ja. to, kako komunicira z občinstvom, je pa sploh super – čisto z vsemi, tudi s tistimi na vrhu tribun. Saj vem, da je stari profi, ampak vseeno. Res fajn. Matic: bi šel, ja :)) Šuši: vem, ampak bom poskušal popraviti stvari :))) Thunderstorm: ja, kaj pa naj rečem :))) Napo: ja, si moral to omenit, ne? SEVEDA :))) Sem se pa hotel med Because the Night res kar sezuti in začeti plesati, vendar je bil beton vseeno premalo vabljiv. Kaj pa vem. Leta :)) Irena: se bom bolj potrudil. Ampak res. Na Joeu Leanu je bilo na tone špičakov – tudi belih, ja – vendar mi je fotoaparat seveda nagajal. Dvojne sem pa vseeno počil. In še čakajo na objavo. Hvala :))

 11. mirko pravi:

  mene je v živo takrat prepričal, pa ga nisem prej preveč poslušal: ni stari prdec; posebej Eband z zaljubljeno patti so ustvarjali stalno napetost v dvorani in njegov glas pride na vse to kot act of God :)

 12. Jasna pravi:

  Tadej, kako lep odgovor Dinozavru. Sem se kar malce raztopila in hitro naštimala malo muske od Brucea. Zanima me (če ti veš) ali je tisto v Dancing in the Dark, ko Courtney Cox potegne na oder izrežirano. Ne vem zakaj me to ves čas zanima? Ko že omenjaš Springsteenove obleke ne morem, da ne povem, da se je meni vedno zdel kmečki fant. Takšen stajliš ima, da ko bi šel mimo po cesti in ne bi vedela kdo je, si bi mislila:” Joj, kakšen kmet”! Nenavadna rock zvezda tale naš Bruce.
  Pa še to: Kaj je s tisto knjigo s katero nas rajcaš v Književnih listih. The Suspicions of Mr. Whicher. Bo prevedena? Se dobi v angleščini?

 13. Barbara J. pravi:

  Lepo napisano – čeprav sem vedela, da ni rdečevrati kmetavz. Me pa zanima nekaj drugega: napisal si, da si “dotlej del žepnine dajal starejšemu bratu, ki je skrbel za mojo glasbeno vzgojo in je redno obiskoval vse tri prodajalne plošč v mestu”. Kaj pa se je zgodilo potem? Ali ga tvoja glasbena vzgoja ni veča zanimala? Sem mlajša sestra in moja starejša se je naenkrat odločila, da je “kot projekt” ne zanimam več in da je “projekta konec”. Ne prej in ne kasneje nisem bila tako užaljena kot takrat, ko mi je rekla “projekt”!

 14. Montana pravi:

  Če je Springsteen, ki je demokrat in liberalec, “dobri Američan”, a to pomeni, da so potem republikanci in konservativci “slabi Američani”? Dej spel se nekam.To je kretenizem. In od vas levičarjev mi gre na bruhanje.

 15. Antisa Korljan pravi:

  Tadej, si me prepričal, da velja it Springsteena po Münchnu 99 in Vidmu 07 pogledat še v Milano. Saj v bistvu žabe ni težko v vodo spravit (ali kako se že reče), ampak vseeno hvala.
  Jasna, po mojem tisto v Dancing In The Dark JE zrežirano. Ampak kar simpatično deluje.

 16. pavot pavot pravi:

  oh, spet ni čevljev :(

  prejšnjič ste jih obljubili

 17. Black Betty pravi:

  Tadej! Jest ti bom enkrat ukradla vse vstopnice za koncerte. Oblubm! Enkrat! Watch out! :D

 18. Ana pravi:

  ubijala bi zanj. kako bi bila tam na tvojem mestu…joooooooooj.
  res je the boss. še vedno dobro zgleda, njegov glas pa v srce.

 19. tadej tadej pravi:

  Vem, pavot, res je, res pa je tudi, da je bila ta obljuba v oklepaju in si potem lahko predstavljam, da sem mislil, da bo “enkrat prihodnjič”, ne pa že kar naslednjič. Seveda je to izgovor, ki ga je mačka prinesla na repu, ampak se ne spomnim ničesar boljšega :)) Bo(do) pa :)) Ana: se strinjam, seveda :) Betka: parole, parole, parole, che chosa sei / Parole, parole, parole, parole, parole soltanto parole, parole tra noi :)) Pridi. So v predalu mize v dnevni sobi :)) Antiša: ne, bom niti poskušal tekmovati :)) Lani v Vidmu? In kako je bilo? :) Montana: zanimiv nick. Barbara: to je za kdaj drugič. Mirko: zelo podoben občutek, ja. Jasna: hvala :) Mr Whicher je, zaenkrat, samo v angleščini.

 20. Jasna pravi:

  Antiša :-) Jaz sem mislila, da ni izrežirano. Naivna punca sem.

 21. Antisa Korljan pravi:

  Tadej, bilo je fajn, kaj naj ti drugega kot star fan rečem. Kakšnih 20 ljudi je na odru tiste country inštrumente dobri dve uri nažigalo do nezavesti, vtis je bil, da se zabavajo, vse skupaj pa se je dogajalo pod polno luno v atriju srednjeveške Ville Manin. Čarobno. Pa še točno ob uri so začeli, kar vedno cenim in česar pri nas nekako ne znajo. Aja, falil sem, v bistvu je bilo 2006, jeseni.
  Jasna, nič ne de, tudi C. Cox je v tistem videu delovala malo naivno : )

 22. Dinozaver pravi:

  Tole o začenjanju točno ob uri moram popraviti. Ne gre za to, da tega pri nas ne znamo, ampak je to tradicionalno prijazno čakanje zamudnikov. Šele ko so vsi notri, se lahko veselica začne.

 23. Antisa Korljan pravi:

  Dinozaver, saj menda na vstopnici piše, kdaj se stvar začne, ne?

 24. Jasna pravi:

  Tadej: Tako sem se zabavala ob branju tvojega Pisma iz Londona v Na kolesih. Ali si ti tako duhovit, ali je vse to okoli novega župana tako hecno? Po moje oboje. Saj noben ne pričakuje od politikov, da izpolnijo vse prevolilne obljube, ampak vsaj nekaj.

  Antiša: Tudi jaz včasih hodim na koncerte. Prijatelj ima firmo http://www.koncerti.net pa še nisem doživela, da bi me kdo potegnil na oder četudi sem v prvi vrsti in sem v redu plesalka. ( no to zadnje mi res ne piše na obrazu). Tukaj sem že jamrala glede tega. Najrajši bi videla, da bi me povlekel na oder Jay Kay iz Jamiroquai, ker je hudičevo dober plesalec. Vedno se spomnem Brucea in C. Cox. Kako se je C.Cox “čudila”, ker ji je Bruce podal roko. Kako prisrčno!

  Nimam nič proti temu, da koncert zamudi ampak zamuditi dve do tri ure je res grdo.

 25. tadej tadej pravi:

  Vsaj v Britaniji, Antiša, je tako, da je na vstopnicah natisnjeno samo to, kdaj se “odprejo vrata” – očitno za vse, ki hočejo res biti čisto pred odrom :) – in to je v glavnem ob 19.00; ker imajo še po eno ali dve predskupini, je tako mogoče prićakovati, da bo “glavna atrakcija” na odru ob 21.00 ali še malo kasneje – še posebej zato, ker imajo skoraj čisto vse koncertne dvorane dovoljenje za obratovanje do 23.00, kar pomeni, da se morajo koncerti končati kakšne četrt ure prej. In še naprej: če je bend mlad in nov, potem – z redkimi izjemami – na oder pridejo ob 22.00, ker svojih pet ali šest komadov že odigrajo do 22.45. Če pa so bili malo naokoli, potem začnejo bolj zgodaj. Tega sem tako navajen, da sem pri Springsteenu skoraj zamudil začetek. In tudi sicer je bil totalna izjema: ni imel predskupine in na odru je bil skoraj tri ure. Edini, ki je bil podobno delaven, je bil, v O2, Prince, ki pa je naredil še korak naprej. Razglasil je namreč, da ima “preveč hitov”, potem pa pet velikih uspešnic povezal v en venček. Dober pristop, če že imaš “preveč hitov”. Skratka: Dinozaver ima kar prav :) Jasna: hvala :) Okoli novega župana ni veliko stvari hecnih in tudi na kolesu v glavnem dela kar medvedjo uslugo drugim kolesarjem, vendar pa je tole vseeno zabavno. Upam pa, da sem tudi sam malo duhovit, ja :))

 26. Antisa Korljan pravi:

  Jasna, Tadej, zadnjič sem v Berlinu gledal Vana Morrissona. Stvar so rešili tako, da je predskupina (Shirley Grimes z bandom, morda kdo pozna?) začela 20 minut pred časom, natisnjenim na vstopnici, VM pa znosnih 20 minut kasneje. Pa je bilo. Da se razumemo, kakšne pol ure (je pa res, da raje manj : )) brez težav požrem, več se mi zdi pa že ignorantsko do vseh, ki s(m)o prišli približno točno.

 27. Jasna pravi:

  Zdaj poznamo. Podobna je naši Neci v mladih letih. Kako so kul punce s kitaro. Zadnjič pred tedni je ime Sašo Hribar v oddaji hudo mačko s kitaro, ki odlično igra. Ko sem jo hotela pogledati spet v arhivu, se nisem znajdla. Zvezdan, če slučajno bereš namučila sem se s temi zavihki. A se to ne da bolj enostavno? Antiša, ti si preveč pošlihtan fant. Bolj se nagibam Tadejevem in Dinotovem mnenju

 28. Antisa Korljan pravi:

  Jasna, pošlihtanost pride z leti, se mi zdi.

 29. maja pravi:

  Uf, zelo zavidam tole, kako bi ga šla enkrat poslušat v živo na en “ta velik”koncert….. jammi

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !