“Priljubljena nakupovalna ulica”

27.03.2008 ob 19:03

Ko se je začelo, se mi ni zdelo nič posebnega: za par vogali je stadion Emirates, na katerem sta imela Gordon Brown in Nicolas Sarkozy novinarsko konferenco (in parkrat brcnila žogo). Nekaj sto policistov v protiizgredniški opremi je zato dekoracija, ki jo itak pričakuješ. Ravno tako kot ob tekmah med Arsenalom in Spursi. Samo da je takrat še več maric. In konjeniška policija, ki pa je tokrat ni bilo.

Blackstock Rd, 27. marec 2008

Vendar pa policisti – vseh je bilo, kot je poročal BBC, kar 600 – na naši ulici niso bili zaradi britansko-francoskega vrha, ampak so lovili kriminalce. Kot so nas podučili, je Blackstock Road namreč “priljubljena nakupovalna ulica”, za katero pa ljudje vedo, da se lahko na njej “iznebijo ukradenih stvari”. Hura, pa smo le prišli v kroniko. Pa čeprav v črno. Tega, da živim na “priljubljeni nakupovalni ulici” doslej sicer nisem vedel.

Blackstock Rd, 27. marec 2008

Naš kos ulice je bil zaprt skoraj pet ur, zdaj pa je zopet odprt. Tudi ljudje so se vrnili. Verjetno vključno s tistimi, ki bi se radi “iznebili ukradenih stvari”, saj običajno pridejo, ko pade mrak, ne pa zgodaj popoldne. Ne, zvečer pri nas ni policistov. (Fotografiji sem posnel malo živčno, ker me je en policist v popolni protiizgredniški opremi nahrulil, da naj ne pasem zijal in da naj grem “not”. “Zunaj nimate kaj početi,” je še hitro pristavil. Kljub temu sem previdno oprezal izza naše žive meje. Videl sem, da so sedem ljudi vklenili in jih zasliševali. Zališali so tudi mojega zgornjega soseda Gonzala, ki je bil v enem od internet kafejev na koncu ulice. “Ker so me vklenili in skoraj pol ure zaslišali,” je rekel, “se bom pritožil na našem veleposlaništvu.” V njegovem primeru torej na španskem. Si je pa dal duška, ko je to povedal tudi za Sky News. Jaz pa sem jim rekel: “Se opravičujem, ampak kdor je enkrat BBC-jevec, je za vedno BBC-jevec. Zato vam ne morem dati izjave.”)

Pripis (ali morda prislik?) 28. marca 2008: Ne, nismo pristali samo v črni kroniki, ampak so o raciji na Blackstock Road poročali tudi na BBC-ju, Sky News (očitno), na naslovnici prve izdaje Daily Telegrapha (kaj pa lahko pričakujemo o konservativnega dnevnika?), dobili pa smo tudi mesto na Guardianovi “duplerici” – uradno se rubriki reče Eyewitness oziroma Priča -, fotografiji čez dve strani na sredini glavnega dela časopisa. Format? Ah, berlinski, seveda.

Grauniad, 28. marec 2008

Ja, tudi Blackstock Road je omenjen. Ko sem se pozanimal, kako uspešna je bila racija, so mi na policiji rekli, da preiskava še teče in da ne morejo dajati nobenih izjav, da pa so zasegli “veliko stvari, za katere so dobili prijave, da so bile ukradene”. Seveda sem hotel vprašati, zakaj so preiskovali lokale, če pa glavnina “trgovine” poteka kar na ulici, vendar pa se je glas na drugi strani opravičil in poslovil. Tako. Na obeh koncih ulice pa imamo, kot se reče, par paliativnih maric, ki skrbita, da še nekaj časa ne bomo pozabili na veliki četrtek.

 • Share/Bookmark
 

27 komentarjev na ““Priljubljena nakupovalna ulica””

 1. Zvesti bralec pravi:

  A takle mate! No ja.

 2. kogi kogi pravi:

  Zanimivo število policajev in to zaradi tatvin. In skoraj istočasno kot srečanje vrha. Kaj so ukradli kaj Sarkozyevi novi ženkici? :P

 3. bitter lemon pravi:

  Kakšna pa je ponudba pri tvojem najboljšem sosedu Continental Food?
  Po drugi sliki sodeč bi jaz rekla, da so se fantje hoteli malo okrepčati po udarni akciji… (in ti si jih opazoval… in slikal!).

 4. tadej tadej pravi:

  Ja, Zvesti, takle mamo :) In ja, kogi, tudi meni se je zdelo vse skupaj malo preveč “simetrično”, da ne bi verjel, da ni vsaj malo povezano. Res pa je, da smo se zadnji dve leti, ko je postajalo vedno bolj zanimivo za vse, ki so se hoteli “iznebiti ukradenih stvari” – v glavnem mobilcev, osebnih izkaznic in potnih listov – ves čas pritoževali tako policiji kot tudi na občinah (naša ulica ima res problem, ker je meja med dvema občinama, na koncu pa se začne še tretja, tako da je vsem malo vseeno). Nismo pa ničesar dosegli. Razen da se kakšen policist po pol ure na teden na hitro sprehodi med ljudmi, ki se poskušajo “iznebiti ukradenih stvari”. Ah, bitter lemon, kakšen cinizem! Fante sem poslikal ravno MED udarno akcijo, samo da so notri zasliševali vse tri uslužbence. Priznati moram, da v mesnici El Baraka – tako se ji namreč pravi, poleg tega, da ponujajo kontinetalno robo, pa so še halal mesarija – nisem še nikoli ničesar kupil. Je seveda res, da so mogoče moj najboljši sosed, samo da tega še nisem odkril :) Mimogrede: zapakirano in gre na pošto jutri :)

 5. bitter lemon pravi:

  Za mimogrede: v pričakovanju.
  Pa upam, da ni ukradena in, da se je hočeš znebiti :)

 6. Mitko pravi:

  Enkratna izjava za Sky News. Nič hudega slutečim gledalcem si vse povedal. Ampak se gotovo nihče prav nič obremenjuje. In tak elitizem mi je zelo zelo všeč! *Congrats*

 7. tadej tadej pravi:

  Elitizem ali snobizem, Mitko? Po mojem kar slednje. Ah, kaj pa čmo. Sem malo gledal pa niso predvajali ne Gonzala ne mene. Verjetno za kazen :) bitter lemon: vem pa ne povem :)

 8. U. pravi:

  Haha, domiselno si tole “zabrusil” Skyjevcem. Verjamem, da z izredno vljudno in s prijaznim nasmehom na obrazu. :-)

 9. ervin pravi:

  Na TV BBC1 so v zvezi z racijo omenjali, da je vecje stevilo Alzirskih drzavljanov v tej ulici…to pa bi se dalo se veliko bolje navezati na Francijo.
  Tadej: obcutek pri nenednem napadu 600 hudo opremljenih policajev pa ni prav nic prijeten, kaj ne?

 10. Dinozaver pravi:

  Tistile mercedes je videti precej nakupovalen.

 11. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Čakaj in takšne stvari so za London povsem normalne ali kaj? V tonu pisanja namreč nisem zasledil kaj posebnega, oz. mi vse skupaj deluje, kot da je to pravzaprav rutina vsakdanjika

 12. tadej tadej pravi:

  Ne, Alex, niso običajne, vendar pa ne poznam nikogar na naši ulici, ki ne bi policiji zaradi “trde roke” tokrat skoraj dal roke. Saj ne bi hotel preveč jamrati, ampak ta del Londona je precej reven in edino, česar res ne potrebujemo, je stalna prisotnost malih kriminalcev, ki se obnašajo kot da razen njih itak ni nikogar drugega. In ko pred tvojimi očmi popolnoma mirne duše prodajajo ukradene telefone – no, bom rekel “domnevno protizaknito odtujene telefone”, čeprav je beseda domnevno res odveč – v vsakem bifeju pa lahko kupiš ponarejen osebne izkaznice in potne liste, ti vse skupaj res postane zoprno. Občutki pa – imaš prav – vseeno niso prijetni. Dinozaver: tistile mercedes je nakupovalen in ni res, da samo izgled tako :) Ervin: ja, glih zato sem najprej mislil, da je vse skupaj povezano s Sarkozyjevim obiskom. Res pa je, da Alžirci tukaj ne živijo, ampak da se zaradi bifejev, kavarn in trgovin tukaj samo družijo, okoli devetih zvečer pa je ulica precej prazna. U: saj probam, ampak vseeno niso objavili. No, vsaj jaz nisem videl. Le zakaj ne? :)

 13. si.r. pravi:

  Odčično. Torej je tvoj sosed Delboy trotter?

 14. veter14 veter14 pravi:

  Zivim v Slough in policiste bol redkoma vidim. Vraga, saj jih ne rabimo…je ze kamer prevec. Brez navigacije, ki te opozarja na njih se ne da vec vozit. Bos prevec placal:)

 15. Zvesti bralec pravi:

  Mogoče še kakšen bolj fiktiven Del Boy, si.r.: brata Trotter sta živela v Nelson Mandela House v Peckhamu na jugu Londona (poštna številka SE15, se mi zdi), Tadej je pa na severu, v N4. Je pa Del Boyjev res velik.

 16. saša pravi:

  Tadej, ko že malo omenjaš nogomet….si že bil na kaki “ta veliki tekmi” angleškega prvenstva?…taki npr. kot so bile prejšnjo nedeljo. Ko bom velika grem zagotovo!!

 17. U. pravi:

  Ja, ampak Del Boy je bil taka dušica po srcu, ta bi ti ukradeno robo še vrnil, če bi ga lepo prosil zanjo… ;-) Škoda, ker ne posnamejo več nobenega “Christmas Special” nadaljevanja. Serija za v večni anale!

 18. artaud pravi:

  Blackstock Road… na tej ulici bi tudi blondinka iskala ukradeno robo :)

 19. tadej tadej pravi:

  Hahaha, artaud – zelo točno. Sploh pa je naša ulica tudi sicer polna blondink. Zvesti in U. – hvala za odgovor si.r.-u in tudi vse, kot se mi zdi, drži. Sem pa, kot se spodobi, navijal za Rodneyja, ker je bil mlajši brat, mlajši brati pa moramo skupaj držati. Ali nekako tako. Saša: zakaj čakati na to, da boš velika? Vse “velike” tekme so razprodane že takoj, ko objavijo program tekem, kljub temu pa se da videti velike klube, ko igrajo pri ta majhnih. Najlažje je tako, da postaneš član kluba navijačev, saj imaš tako veliko ugodnosti tako pri rezervacijah vstopnic kot pri ceni. S prijateljem Jakom sva si dve leti delila članstvo v Fulhamovem navijaškem klubu in tako sem vsaj videl skoraj vse velike klube, ki so igrali na Craven Cottageu (razen Chelsea, ki me res ne zanimajo). Je pa res, da moraš paziti, ker si vedno z navijači Fulhama. Recimo: ko so Fulham septembra 2005 z 2:0 porazili moj Liverpool, sem bil na Fulhamovi strani edini, ki se je zmage “svojega” kluba veselil z zelo stisnjenimi zobmi :) Ja, takle mamo :) Veter14: Slough! Mmmm. Kar verjamem :)

 20. saša pravi:

  Ah Tadej, saj velika bom kmalu….že letos poleti grem na nogometno EP k severnim sosedom :) potem pa so na vrsti tekme Premier league, mogoče potem tudi svetovno prvenstvo…. Ampak jaz se bom za razliko od tebe včlanila v Liverpoolov klub navijačev in bom lahko z vsem srcem uživala v njihovih zmagah :P

 21. lukav lukav pravi:

  Tadej, a si pokukal kaj pod rubriko nepremičnine? ;)

 22. pika pravi:

  mam eno zanimivo nepremicno, pa nobenga pojma, koga poslat tja. alo, majstri, k vem, da se s tem bavte, no, ce koga zanima, javte.

  bemu, prvic se mi nardil, da zlahta deluje zasito.

 23. Centrifuzija pravi:

  Jebela. V nakupovalni ulici stanuješ, pa tega niti ne veš. In še več. Meni celo odsvetuješ kakršnekoli nakupe v tej ulici. Grozn.

 24. Marcos pravi:

  Hehe, jaz živim na Holloway Road in ravno danes je bilo precej policije naokoli ko so se v bližnjem pubu stepli navijači Tottenhama in Arsenala :P

 25. tadej tadej pravi:

  Luba Centri, saj veš, da so “priljubljene nakupovalne ulice” v Londonu samo tri: Bond Street, King’s Road in Blackstock Road. Well. Hahaha. Nakupovanje na slednji pa sem ti odsvetoval samo zato, ker so policisti že med tvojim obiskom – očitno ne zaradi njega – “spremljali razmere” in se pripravljali na akcijo. Očitno. In bohve koliko policistov v civilu je bilo med “prodajalci” in “kupci”, he? :)) Marcos, ja, Holloway Road je preveč prometen. Pri nas so pubi lepo razdeljeni na Arsenalove in na tiste, kjer lahko pijejo “gostje”, pa je stvar opravljena. No, bolj ali manj. Je pa res, da so navijači, ki tekme svojih klubov gledajo v pubih, precej tragična reč. Pika: saj se boš navadila :)) lukav: gledam medtem ko tipkam :)) Saša: ja, saj vem, ampak je lažje, če živiš v Liverpoolu, česar pa si vseeno ne želim. Za ostale stvari sem ti pa lahko fouš, čeprav se to ne spodobi :)

 26. wragetz pravi:

  ce bom kdaj imel trgovino z zivili, se bo imenovala “Continental Foods”. (no, v bistvu si zelim odpreti trgovino z zacimbami, ampak tole ime je tako noro, da si mogoce se premislim…)

 27. Nekje drugje » Objave » Hollywood, N4 pravi:

  [...] kinematografiji. Snemali bomo na različnih lokacijah ob ulici. Vemo, da je Blackstock Road zelo prometna nakupovalna ulica, in si bomo prizadevali, da ne bomo povzročili nepotrebnih zapletov. V naši ekipi bo približno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !