Neurje

10.03.2008 ob 10:23

“Čez Atlantik prihaja nenavadno intenzivno območje nizkega pritiska.” To je vsekakor eden od stavkov letošnjega leta. Tako kot tisti Kermaunerjev iz Sobotne: “[Tuš, Gantar, Bavčar in Šrot bodo] prej ali slej (…) poraženi, nadomestili jih bodo Fuš, Kantar, Tavčar in Krot.” Skratka. V noči z nedelje na ponedeljek naj bi to “nenavadno intenzivno območje nizkega pritiska” počepnilo nad Britanijo in naredilo svoje. Najmočnejši vihar letošnje zime! Veter bo dosegel hitrost 130 kilometrov na uro! Mestom na zahodni obali Anglije in Škotske grozijo poplave, ker bo spomladanska plima sovpadla z viharji! Prva neurja bodo Devon in Cornwall prizadela “ob polnoči”, Kent, Sussex in Hampshire pa “do treh zjutraj”. Samo v Potemzju – ja, v dolini Temze – naj bi v vsega par urah padlo 15-20 mm dežja. Glede na to, da imam že dva dni 39 stopinj vročine in da mi v pljučih ves čas piska, verjetno ne bom niti opazil, da bo konec sveta. Vendar pa to še ni razlog, da o tem ne bi poročal. I, le zakaj ne?

13.42 Nedeljsko popoldne. Naliv. Kar močno dežuje. Veter ne pomaga. Prebil sem se skozi Observerjevih 50 najvplivnejših blogov na svetu, med katerimi, precej pričakovano, ni nobenih presenečenj. Na prvem mestu je, tako kot vedno, Huffington Post, ki je sicer fantastičen za ogledovanja popka ameriške politike, med prvimi desetimi pa je, tako kot vedno, tudi Perez Hilton, ki je odličen za ogledovanje popka ameriške (& britanske) pop kulture in znanih osebnosti (ter obračune z lokalnimi homofobi, ki so ravno takšni kot homofobi drugod po svetu). Hilton je inspiracija: tistega usodnega dne, ko je bila aretirana Lindsay Lohan, je kar 60 “osvežil” svoj blog. Jaz tudi, jaz tudi! Vreme zahteva svoje.

14.07 Neha deževati. Za par minut posije sonce.

14.53 Prši.

15.01 Sonce. Očistim oba odtoka, pred hišo in v patiu. Za vsak primer.

16.52 Na 6 Music so predvajali The Age of the Understatement, prvi singel, ki sta ga, kot The Last Shadow Puppets, pridelala Alex Turner in Miles Kane. Super. Turner je ekstravangantno nadarjen. Res pa je, da pesem malo spominja Keep Your Dreams od Suicide, vendar pa je to lahko samo v redu. Po mojem.

17.40 Mrači se. Barve so zelo močne.

17.49 Prši.

17.53 Lije.

19.45 Prši.

20.10 Nehalo je deževati.

21.22 Nič. Suho.

21.34 Poklical je Pedro iz Madrida. “Si že slišal? Kar odleglo mi je.” Na volišču, je dodal, pa ga je vseeno kar malo stisnilo pri srcu.

22.47 Avtomobilski alarm čez ulico. Trideset sekund. Ali je tišina zlovešča? Ali pa takšna, kot je pač vedno v nedeljo zvečer?

00.35 Hura, ponedeljek. Še vedno ne dežuje.

01.05 Še vedno nič. Na BBC News 24 ponavljajo stare prispevke o tem, kdaj in kako bodo pridivjali viharji. Ker je vse skupaj malo dolgočasno sem se lotil prevajanja besedila pesmi Homecoming. Ne, nič od Pinterja, ampak od The Teenagers (gre bolj za obnavljanje čtiva za njihov koncert). Čisto predolgo me že spravljajo v dobro voljo. Fukal sem svojo ameriško pizdo. / Ljubila sem svojo angleško romanco. / Fukal sem svojo ameriško pizdo. / Ljubila sem svojo angleško romanco. / Bilo je umazano, izpolnile so se mi sanje, točno to, kar mi je všeč, in luštne joške ima. / Bilo je popolno, izpolnile so se mi sanje, točno tako kot pesem Blink-182. A navijačice mahajo s cofi? Ali kako se že prevaja pompom?

02.04 Še vedno nič. Aja: zakaj so napadi kašlja zvečer in ponoči hujši kot čez dan?

03.10 Začelo je pršeti.

07.25 Dežuje, ampak nič posebnega.

08.12 Še vedno dežuje. Par sunkov vetra. “Najhujše za jugovzhod šele prihaja,” se na radiu opravičuje meteorolog. Meteorologi so sicer zelo previdni. Vsaj od leta 1987 naprej, ko nekako niso napovedali viharjev – najhujših po letu 1703 – ki so prizadeli Anglijo. Tega jim marsikdo še vedno ni oprostil, še posebej zato, ker je v Britaniji običajno “zelo veliko vremena”, kot se reče.

09.21 Vetrovno. Malo prši. Je pa sivo in mučno. Nizek pritisk? To pa ja, seveda.

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “Neurje”

 1. maja pravi:

  Jao, po potresu še vihar…. pravo tropsko otočje, tale Britanija.
  No, pa hvala za par referenc, sem dala še Pereza Hiltona med Favorites,
  političnih pa ne dajem, saj razumeš, ne.

 2. Media Districts Entertainment Blog » Neurje pravi:

  [...] Nekje drugje added an interesting post today on NeurjeHere’s a small reading [...]

 3. Darja Darja pravi:

  In? Konca sveta, kot kaže, še ni…

 4. Tjasa pravi:

  Pompons so menda pri nas kar pomponi, čeprav vidiš tudi zapisano ponpon. Po moje večina misli, da je to pač ponpon, se lažje izgovori kot pompon. :)

  pompon -a m (o) obl. urejen, povezan okrogel šop niti, trakov za okras: na kapo je prišila velik volnen pompon

 5. teoo pravi:

  veš kaj je fora… mal so zafrknili z izbiro gostje pri tem komadu. Poleg tega, da niti za recitacijo nima posluha, ne zna niti približno govoriti kot američanka. Če že predstavlja cheerleaderko bi morala raztresti besedo “like” ene 27x na random po besedilu.

 6. kremschneeta kremschneeta pravi:

  Slišala sem, da je varianta tudi, da je eden pom, dva ali več pa pompom. Ne vem, I don’t speak cheerleader :)
  The age of the understatement je prav posrečen komad. Komaj čakam na album.

 7. tadej tadej pravi:

  Hahaha, teoo, ja – imaš zelo prav, še boljši pa je pevčev naglas, ki naj bi bil, kot pravi pevka, “najbolj lušten britanski naglas vseh časov”, v resnici pa je zelo hladnokrvni francoski :) Tjaša: hvala. Bodo pomponi :) Darja: še vedno čakam(o), vendar pa to, verjetno, le ni tako slabo. Je pa hecno, kako je zanimanje za vihar uplahnilo – oziroma se sesedlo kot kakšen narastek – ko se je izkazalo, da res ne bo tako hudo :) Maja – seveda razumem :) Kremschneeta: my cheerleader is a bit dated as well :) Časi, veš, se res spreminjajo, mi pa z njimi. Ali nekako tako :) Tudi jaz komaj čakam na album – 21. april :) Prvih par koncertov je bilo, kot je poročal NME, zelo v redu. Ampak zakaj v ZDA?

 8. Teja pravi:

  Copy paste iz http://www.delo.si:

  “London/Pariz – Močan veter v Veliki Britaniji danes znova povzroča težave predvsem v letalskem, cestnem in železniškem prometu. Med drugim eno osebo pogrešajo, 12.000 ljudi pa je ostalo brez električne energije. Kot so napovedali vremenoslovci, naj bi se vreme izboljšalo šele v sredo.” (se nadaljuje)

  Tadej, kaj pa sedaj meniš o viharju? A so to mogoče samo napihnjene novice? Upam, da je pri vas vse ok.

 9. lisica pravi:

  Ok na vreme in politiko se ne spoznam. Lahko pa pojasnim oteženo nočno dihanje in pogostejše napadi kašlja. Razlaga je enostavna. Čez dan smo bolj aktivni in z gibanjem pomagamo dihalnim organom pri razširjanju in krčenju prsnega koša, cirkulacija je boljša, srčni utrip hitrejši. Ponoči se umirimo, funkcija dihanja preide na pljuča, ki se morajo sama truditi in opraviti delo, ki ga je čez dan opravljalo celo telo. Posledica – pogostejši napadi kašlja, oteženo dihanje. Eto, zato so noči neprespane.
  Upam, da se vreme umirja in zdravje krepi.

 10. tadej tadej pravi:

  Tistega podatka o “pogrešanem 26-letnem moškem”, Teja, nisem našel v nobenem britanskem časopisu: če bi bil res kdo pogrešan, bi o tem, verjemi, poročali vsi. Sicer pa je v Delovi novici med drugim tudi rečeno, da je “nekatere kanale londonske podzemne železnice (…) zalila voda”. Tudi če odmislim, da londonska podzemna nima “kanalov” ampak predore, to sploh ni res. Nacionalni – torej ne lokalni – britanski dnevniki so o neurju obseženeje poročali na notranjih straneh, Guardian recimo na 8. in 9., pa še v teh člankih so že kar na začetku povedali, da “na koncu koncev vreme ni ravno opravičilo apokaliptičnih jutranjih napovedi”. Na naslovnici je poleg fotografije iz Brightona objavljena še glosa o tem, kako je šlo za “zelo britansko poplavo: kaos in čajanko”. Seveda je grozno, da ljudje nimajo elektrike, vendar pa naj bi jo že danes dobili nazaj in seveda je grozno, da so odpovedali 100+ letov, vendar pa je to bilo vse. O tem, kako so novinarji nagnjeni baročnemu poročanju in – no – pretiravanju, pa raje ne bi :) Hvala, lisica :) Ali je to potem tudi razlog, da najbolj divje kašljam zjutraj?

 11. lisica pravi:

  :) ha, zjutraj je potrebno kanalče prepucat, ker se ponoči sluznica zasuši. Uživati obilno tekočine (timijanov čaj, recimo, zagotavljam, da deluje protivnetno) ter spirati s fiziološko raztopino.

 12. tadej tadej pravi:

  Aha, lisica, super. Hvala :) Samo še fiziološko raztopino moram najti – oziroma vsaj kaj podobnega.

 13. jaegermajster pravi:

  Tadej!
  A kaniš napisat kakšno knjigo, plizpliz? Tale sestavek, ali-kako-se-že-temu-reče-po-blogersko, se (mi) spet bere kot ljubezensko pismo. “Vetrovno. Malo prši. Je pa sivo in mučno. Nizek pritisk? To pa ja, seveda.”

 14. lisica pravi:

  Ne morem si pomagat. Evo recepta za fiziološko raztopino: v en liter vode eno kavno žličko soli, prevreš. Potem pa cel liter čez nos, pa bo ;). Pa ne vrele!

 15. kremschneeta kremschneeta pravi:

  jaegermajster: :)

 16. tadej tadej pravi:

  Naredil, lisica. Hvala. In čakam :) Oh, jagermajster in kremschneeta: bom probal. Je pa res, da si grem na živce, ker prepočasi okrevam. Sem zelo slab bolnik: dan ali dva mi še paše biti bolan, potem pa ne več in postane res siten. RES siten. Ahem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !