Na koncertu (ilustrirani prosti spis)

17.10.2007 ob 15:10

“Ker sem nazaj v množici izgubljene mladosti.” To je bil moj odgovor na vprašanje bežnega znanca, zakaj še vedno hodim na rock koncerte. Res je, da sem si ga sposodil od pesnice in pisateljice Lavinie Greenlaw, vendar pa to ne more spremeniti stvari. Ampak vseeno: če je v Londonu vsak dan po tistih tisoč ali koliko koncertov, v kateri mladosti se potem izplača izgubljati? Dandanes je vseeno: na koncertih, na katerih se znajdem, so vsi boleče suhljati, vsi nosijo kavbojke (v glavnem dosti bolj tesne in bolj temno modre kot na tej fotografiji), vsi imajo lepo urejene dolge pričeske, na nogah pa tiste teniske.

The Maccabees, 16. oktober 2007

Tako je bilo tudi sinoči v Roundhouse, na koncertu brightonskega kvinteta The Maccabees. (“Brightonskega” sicer pogojno: fantje so iz južnega Londona, vendar pa so se preselili v Brighton, ko je pevec Orlando Weeks začel v Brightonu študirati slikarstvo.) Ne, o njih nisem vedel veliko. Poznal sem pet pesmi – No Kind Words, Latchmere (o lokalnem “bazenu z valovi”), Precious Time, Toothaste Kisses in First Love, na myspace pa sem odposlušal še eno, ki je na koncertu potem niso odigrali. Vedel sem, da je bil basist na faksu z mojim prijateljem Samom. In še to, da veljajo za “buržuje”, ker je članom ime Orlando, Hugo, Felix, Rupert in Robert  (ja, rock and roll je menda proletarski ali pa ga ni).  Všeč pa mi je bilo tudi njihovo ime. Takole torej: nekaj informacij iz prve roke, nekaj iz druge, nekaj pa kar po občutku. Problem je namreč v tem, da moraš vstopnice kupiti nekaj mesecev pred koncertom (ali pa se zanašati na ne preveč ekonomični eBay).  Za The Maccabees, recimo, sem jo kupil 29. julija.

The Maccabees, 16. oktober 2007

Če benda ne poznam, potem se ponavadi inštaliram blizu mešalne mize. Od tam, se mi zdi, je najlažje spremljati občinstvo. In vročina je nekoliko znosnejša. Vzdušje je bilo super.  Ko je nekdo pobruhal tla, smo se vsi šli priložnostno igrico Človek, ne stopi v bruhanje, ko pa se je koncert začel, se je praznina, ki je zevala, zelo hitro napolnila. Za bruhanje je bilo potem vsem precej vseeno.

The Maccabees, 16. oktober 2007

Makabejci so koncert začeli z No Kind Words, občinstvo pa je začelo takoj divjati. In potem skakalo, surfalo nad glavami, bilo vroče, razbeljeno kot kakšen mladi plavž, na Precious Time pa je čisto eksplodiralo. V živo so odlični. Orlando Weeks ima nenavaden, intenziven glas, ko pa poje s Felixom, enim od kitarističnih bratov White v bendu, je vse skupaj na meji fantastičnega. Dodatek so bile nova Accordian (na kateri Weeks igra, ja, harmoniko), Happy Faces in First Love.  To vem, ker sem od tonskega tehnika dobil vrstni red pesmi. Ja. Vem. Dobiti bi ga moral kakšen pravi oboževalec. Res pa je, da sem se na koncu koncerta počutil manj kot nepovabljen gost na zabavi kot pa na začetku.

The Maccabees, 16. oktober 2007

Potem domov. Aja, tiste teniske so bile tudi na podzemni. V bistvu gre pri rock koncertih res za preprosto stvar: nič ni namreč boljšega od izgubljene mladosti. Precious Time pa je krasna pesem.

 • Share/Bookmark
 

58 komentarjev na “Na koncertu (ilustrirani prosti spis)”

 1. lukav lukav pravi:

  Haha tiste ki jih ne smemo imenovati ;)).. SEj vem, nočeš jim delat reklame :DD .. Samo hmm rastejo kot gobe po dežju :D

  Maccabees pa so ql! Upam da nisi tudi njih celi koncert gledal v noge ;).

 2. gyzar gyzar pravi:

  maccabees so res kul. tvoj koncertni lajf pa še bolj:D a dobivaš to kakšne novinarske akreditacije al za vstopnice zapraviš pol plače :lol: ?

 3. cherry pravi:

  OMG, ne morem verjet da te pri vseh teh belih teniskah ni zamikalo, da bi pustil kakšen odtis svojih od bruhanja umazanih podplatov.

  Šejm on ju ;)

 4. diego pravi:

  se čudim izbiri obutve za koncert … čisto bele?
  Na koncerte hodim, izključno v temnih obuvalih, včasih obujem zelo stare “superge”, ki že dolgo niso več tako lepo bele.

 5. dmashina dmashina pravi:

  jaz sem čist isto razmišljal kot črešnja. :)

 6. urbanapodgana pravi:

  Take sem imela v sedmem razredu. Borovo.

 7. Black Betty pravi:

  Super. Mi pa komaj čakamo, da se nam zgodi kak Pop dizajn koncert, kar je več ali manj edini koncertni repertuar poleg 2x koncerta Cece, Almire Kajzanovič ali nekaj podobnega, Dina Merlina, Severine, itd. Še dobro da sosedje vsake toliko v Zagrebo uvozijo kakšne britance, da gremo mal past svoja ušesa na kakšne bolj kulj ritme in spočit učke na urejenih suhljatih mladeničih. Mislm, sej nas ne bi bilo konec, če bi nam namenili mal več dobre glasbe. Ali pač?
  Skratka a slučaaaajno veš a bojo kej Portisheadi špilal kje bliz Londona. Nazadnje so bli ene 100 € stran z vlakom iz Londona. Iz ljubljane je blo to ene 100 tisoč bivših naših. Editorsi so se nekaj klatili po bližnji Avstriji, toda napačnega dne ob napačni uri in napačen mesec. Očitno mi ni usojeno. I think i’ll move to Londont too ;)

  PS: Pankrti so si spet opomogl od steklenice. In bojo spet igral. Žalost. Žalost. Žalost. Eni pa res ne znajo nehat ;))

 8. lukav lukav pravi:

  @Black Betty: 29.10. lahko v Cankarjevem domu ujameš Melodrom, če so ti seveda všeč.. Novembra pa se bodo okrog ”kokoši” klatili Interpol (v kolikor so ti všeč) .. Konec februarja se na Dunaju obetajo The Cure but then again .. kje je še to .. Move To London is reasonable option :lol:

  Drugače je pa koncertna ponudba res bolj jalova ..

 9. tadej tadej pravi:

  Kaj Pankrti, Betka, tukaj so Sex Pistols petkrat razprodali Brixton Academy (8., 9., 10., 12., in 14. november), NME pa je začel kampanjo, da bi God Save the Queen KONČNO spravili na prvo mesto britanske top lestvice (za tolele nedeljo!!!!!! – ježešna, od toliko klicajev se mi bo zvrtelo v glavi). Za Portisheade bom pogledal. Ampak po mojem bi ti bili všeč tudi Interpol, ki jih priporoča tudi lukav (konec februarja, lukav, NI zelo daleč :) urbanapodgana: startaske. Grozno. Ti plimsolls so moja totalna obsedenost letošnjega leta. Oziroma bolje: ZAKAJ JIH KDORKOLI NOSI? cherry in dmashina: ne vem no, le kako si lahko mislita, da bi jaz lahko naredil kaj tako… ja… mogoče… pa… imata prav… samo… no… bom probal in poskusil. Ampak kriva bosta pa vidva :)) Diego: črne allstarke, ponošene in prepojene z vsem mogočim, ja. Tako se dela. Gyzar: če bi le le! Kar se akreditacij tiče. Se ne da, v majhnih placih pa sploh ne, kjer je na seznamu gostov – tako se, po mojem, prevaja guest list :))) – poleg kritikov in prijateljev benda še veliko različnih “osebnosti”, ki pridejo ali pa ne pridejo na koncert. V glavnem ne pridejo, vendar vseeno zasedejo mesto, ki bi moralo pripasti komu drugemu. Recimo meni :) Polovica verjetno še ne, vendar pa se kar nabere, ja.

 10. Black Betty pravi:

  Am, vem za interpole in vem za cure. In oboji so mi zelo ljubi. Ampak jest že vem, da bom 23.februarja na čisto drugem kontinentu. Ne me spravlat v depresijo, pismo ;)))
  Melodrom sm pa že tokrat vidla, da se bojim, da se jih še naveličam.. ampak naumo si zdej zmišljeval.knede? Hvala za obvestilo.

 11. Black Betty pravi:

  Aja .. ko smo že pri tem kaj mamo in kaj nimamo. Adidaske! Oldskul! S šumi znakom. In Ne teh zlatih in srebrnih, ki se jih da dobiti tudi v Mečkatorju.

 12. dinozaver pravi:

  Betka, že v teh dneh imaš kup oblizovanja vrednih koncertov: v petek šibaš na Oliverja v Sežano, v soboto na Plestenjaka v Novo mesto, novembra zažuraš na Gospodarcu z Indiro in Alenom, potem pa se počasi pripravljaš za Nightwish…
  Tadej, tole je spet eno tvoje odkritje, no, pevec je res nekaj vreden, otoška moda mi je pa čedalje bolj simpatična, vsaj tole, kar objavljaš. Precej bolje kot zlate kopačke in roza polo majica, zatlačena v kavbojke z visokim pasom…

 13. lukav lukav pravi:

  @Black Betty: jap, sam msem jih tudi že večkrat videl (melodrom) jih pa grem tokrat pogledat predvsem zaradi lokacije. Me zanima, kako se bo zadeva odvila in ja.. šibam po karte .. :))))

 14. Black Betty pravi:

  lukav: (pismo, zmer ko zagledam tvoj ime asociram na neki smešnga, hihi – kolk mal je potrebn, da se človek nasmeji, skratka posrečen ime).
  Čist tko za info.. a na interpole greš? Iščem družbo in prevoz ;))
  No glede Melodrom pa takole, malce sem bila razočarana nad njihovim nastopom v Gali Hali (ampak res samo malce). Niso dali mnogo od sebe in še to smolo imam, da sem se venomer morala izogibati tistega stebra na levi strani. Nabito je bilo, koncrt rasprodan in veliko nevljudnih velikanskih človekov, ki so mi zastirali pogled ;)) Bojda je bil naslednji dan koncert tudi nasploh boljši.

 15. lukav lukav pravi:

  Pa Mina je imela plastičen kozarček (kot so mi povedali) hehe .. Jaz sem bil v Izoli (Shoto Klub) mislim, da nekaj dni pred Galo in je bilo zelo v redu. Sem si potem še kupil The Guide in ko sem jih bolje spoznal, so mi bili še bolj všeč. Mah sej v Cankarjevem si itak razvrščen po sedežih, kvaliteta je pa poleg benda itak odvisna od plačila (različne cene vstopnic)..

  Interpol .. noben koncertni ponudnik ne organizira ogleda, tako da bolj težko .. :S

 16. cherry pravi:

  Mi pa gremo čez en mesec na Interpole v Minken!

  wiiiiiiiiiiiiiiiii :inyourface: :P

 17. lukav lukav pravi:

  Hate U :)))

 18. Black Betty pravi:

  ja, we hate U!!

  Čeprav minken je deleč.

 19. tadej tadej pravi:

  Res se nočem vmešavati v cvetočo romanco med lukavom (a se tako sklanja, luka?) in Black Betty, vendar pa je zelo lepo, da je pognala glih tukaj. To, da je res romanca, ne dokazujejo samo njune nežne, prijazne besede – tudi o Melodromu se bosta ja sporazumela -, ampak tudi njuno skupno sovraštvo do cherry, ker se je bahala, da gre v minken na interpolicijo. Ja, ju čisto razumem (cherry pa tudi :) – ampak kako se bo vse skupaj nadaljevalo, če pa bo Betka “23.februarja na čisto drugem kontinentu”? Urghhh!!!!!! (Ene par klicajev je odveč!!!!!!) Dinozaver: če lukav in Betka – iz očitnih razlogov – ne bosta šla na vse te koncerte, grem pa jaz s teboj. Saj je bilo povabilo, NE????? :) In ne, ne bom nosil zlatih kopačk.

 20. lukav lukav pravi:

  PHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH lol PWNEEEED AAAAAAA
  I’ll give u a lesson !! ;D

 21. lukav lukav pravi:

  Po moje se sklanja z lukav-jem ali pa samo z lukom .. i guess

 22. tadej tadej pravi:

  Ja. Če sem prav razumel tistih 49 H-jev, nisi ničesar zanikal :) In tudi na lekcijo še čakam :))

 23. lukav lukav pravi:

  :lol: jaz sem jih tudiiiii preštel :D .. Nahh to je bil samo zelo zelo grd pogled .. TAKO zelo grd :)))) :P

 24. tadej tadej pravi:

  V redu, bom počakal še na Betko. Mogoče je pa res, da zaradi svojih let romance vidim že čisto vsepovsod. Ja, kot da bi šlo za kakšno konspiracijo in skrivne vladarje sveta :)

 25. Black Betty pravi:

  L.O.L

  Joj, ne se obdajat z grdimi pogledi fanta, sej sta oba zelo prisrčna. In da Cherry ne bo preveč prikrajšana – tudi ona je zelo prisrčna, vendar ima eno veliko napako, da gre na Interpole brez mene ;))))

  Sklanja se z Lukavim oziroma med lukavim ;)))

  Kdo bo zdej komu dal lekcijo?

 26. Black Betty pravi:

  PS: Tadej, to pa delajo opojne substance. Vidiš stvari, ki jih sploh ni ;)

  Sicer pa .. o raznih romancah, ljubezenskih trikotnikih in kvadratih so posneli že nevemkoliko filmov. Ne vem zakaj ne bi še o internetnih ;) Mi bi potem postali umazano bogati, za vekomaj pustili delo in se preselili na kakšne otoke kjer imajo samo pomlad in poletje. A neb blo to fino? ;))

 27. tadej tadej pravi:

  Zelo, zelo točno. In zelo Modro, Betka. Res pa je, da je bilo grdo gledanje samo enosmerno – lukav mene – in ne dvosmerno. Aja, če torej prav razumem smo cherry, Betka, lukav in jaz zdaj ljubezenski kvadrat? Ali pa to moramo postati, da bomo postali umazano bogati? A cherry in lukav to že vesta? Mislim, mogoče bi se vseeno spodobilo, da bi jima to povedala :))

 28. Dinozaver pravi:

  O, hurá, glasba združuje mlada srcá…

 29. Zvesti bralec pravi:

  Ma, pa tut čisto vse zamudim! In ta kvadrat bo vedno samo kvadrat? Midva z Zvesto bralko tudi iščeva kaj bolj večkotnega (bolj jaz kot ona, priznam), ampak nimava kakšnih posebnih izkušenj. Dinozaver: glasba, imaš prav, je res zelo nevarna.

 30. Black Betty pravi:

  Tadej: Bosta že zvedla ob pravem času. Lahko si brez skrbi. Zdej nej se nekdo javi, da scenarij napiše.. aja bo Cherry.. ker ima izkušnje. ;)
  Super. Naslove je lahko temu primerno plehek (kot pač pritiče takim romantičnim zgodbam).. blogerski romantični romboid. Filmsko glasbo bomo seveda prepustili Melodromu in Interpolom. Kakopak.

  hvala.

 31. Black Betty pravi:

  Zvesti bralec: The more, the marrier ;)

  Sam potem to že spominja na kakšno komuno ;)

 32. Zvesti bralec pravi:

  Ne, komune pa ne! Pogine naj, komuna! Bova iskala kaj manjkotnega kot je komuna. Aja, pa Interpoli imajo pesem, ki se ji pravi Length of Love. S to bi lahko podložili začetke vašega razmerja.

 33. Black Betty pravi:

  Oh pardon, zaradi te zaslepljenosti z romanco in to sem povsem spustila ubogega dinozavra. Sorry dino, sam Escape ni ravno moj najljubši plac. Lahko pa greva na Lepo Breno (…uuu kako voli uzke pantalone, takve nose samo primadone!).

  Ljubezen je slepa!

 34. Black Betty pravi:

  Zvesti bralec: Eh.

 35. tadej tadej pravi:

  Samo televizijo malo gledam, pa je že konec sveta. Živjo Zvesti, sta že nazaj? Naredila križce pred TISTIM imenom? Betka, jaz ne bi bil tako razočaran: Zvesti je takšen kot ponarejeni peni – kar naenkrat se pojavi med drobižem :))) A tisti citat od Lepe Brene naj bi bil o moškem? Ali o ženski? In hvala, Dinozaver, mlada srca so res svobodna – oziroma vsaj svobodno tečejo, kot nas je naučila Candi Staton.

 36. Black Betty pravi:

  Odivsno kako interpretiraš ta citat. Jaz ga recimo interpretiram, da ima pač ona rada obleče ozke hlače, ker tako ozke hlače si upajo obleči res samo prave dame, ki veliko dajo na ekstravaganco in te reči.

 37. Black Betty pravi:

  O ponarejeni penijih pa ne vem kaj dosti. Trenutno se zgražam nad grdoto in neraznolikostjo dolarsev.

 38. Black Betty pravi:

  Pišuka. Sam jaz res ne znam nehat s temi komentarj. Bom šla zdej lepo offline in nehala težit :P

 39. tadej tadej pravi:

  Ne, ne, ne! Ne še it. Sem zopet gledal malo televizijo in se smejal, ker so bile komedije. Jaz pa sem si predstavljal, da je tisti citat vseeno za NJEGA, ki si rad kdaj obleče tudi kaj bolj nenavadnega in bolj TESNEGA, čisto takega za primadone. Pri dolarsih moraš paziti, Betka, ker so vsi zeleni :)

 40. lukav lukav pravi:

  ZDEJ SEM PA JAZ 10to kolo :DDD .. Enivej Tadej ne boš verjel ampak mislim da so tvoje sanje uresničene (wet dreams come true) .. Domov sem prišel s črnimi plimsollsi – prevečkrat pohojen na koncertu:))))) Sploh ne vem, če bodo preživeli pranje :lol: :uf Čeprav sedaj razumem, zakaj se vedno držiš ob mešalni mizi.. Ali nemara tudi ti skrivaš kaj pod podplati? haha :))

 41. dinozaver pravi:

  Betka, na Lepo Breno kot v: eh, zanč sva šla na Lepo Breno na kosiv, do pou sva šla iz avtam, naprej pa peš? Ja, to bi lahko, enkrat, ko bo lepo vreme ;)
  Tadej, Candi Staton pravi tudi: I’d rather be an old man’s sweetheart than a young man’s fool. Glasba je včasih vzgajala, danes pa…

 42. simm simm pravi:

  Malce OT, Tadej, je možno dobiti tvoj e-kontakt, ker bomo v decembru v Londonu imeli koncert v The Orchard Live at Giglik ?

 43. tadej tadej pravi:

  Oh, lukav, o mojih mokrih sanjah raje ne bi, ampak vseeno. Mogoče imaš celo prav :) Je pa res, da se je nad primernostjo snežno belih plimsollsov na koncertih prvi čudil diego, tako da nisem edini. Upam pa, da si z vsemi, ki so hodili po tvojih nogah, brutalno obračunal :) Oh, dinozaver, ampak to je ena čisto druga pesem. In po tem verzu lepo reče: “Yeah.” Sicer pa se mora tvoj stavek o vzgojnosti glasbe nadaljevati: “… ne laže več.” Tako :) Simm: bom poslal s povratnim emajlom. Seveda.

 44. Black Betty pravi:

  dino: a v lepi breni se da jest, al kuko?

 45. dinozaver pravi:

  Na njej, Betka, dear…
  Tadej, upam, ne, pričakujem, da se boš o jutrišnjem koncertu vsaj tako razpisal kot o tej mulariji.

 46. lukav lukav pravi:

  MHM They paid the price well :D

 47. Centrifuzija pravi:

  Sicer sem zamudila že vse sočne debate, ampak bi pa vseeno povedala, da tele bele startaske niso neka nova londonska moda, ampak je vidna vsepovsod po Evropi. Tudi v Ljubljano so jo že pripeljale ta stajliš personice, kamor jaz štejem velik del gejevske populacije. Tako. Tudi mi smo IN. Če pa ni koncertov, se gre pač kam drugam, kot ste že ugotovili. Poudarjam, da prav nič ne jamram, ker je zame in za moj okus kar dobro poskrbljeno. V bistvu nisem nič novega povedala, ampak sem morala nekaj dodati. Saj razumete …

 48. gyzar gyzar pravi:

  kdo torej rabi prevoz za na interpol? v igri je tridnevni “minken” – klaxons/wombats/interpol!?!

 49. Black Betty pravi:

  I call a shot gun!!!

 50. dmashina dmashina pravi:

  klaxons? je kdo rekel klaxons?

 51. tadej tadej pravi:

  Čeprav sem kot ženitna posredovalnica očitno propadel, pa še vedno nisem vrgel puške v koruzo: sem pač lahko koncertna posredovalnica. Tadej – connecting people. Hura. Skratka, dmashina, Klaxonse je omenil gyzar (saj veš, tisti, ki mu pri sebi pošiljaš glasbene čestitke in pozdrave :), Black Betty je prav tako pokazala posebno zanimanje za gyzarja, pri poti v minken pa ne bi smeli pozabiti lukava, ki bo zelo slabe volje, če ga ne boste vzeli s seboj. Še posebej zato, ker se je prvi oglasil, ko je cherry napovedala pot na interpole v minken. wombats? še ne, čeprav mi bo potem verjetno žal. centrifuzija: tudi mojstri se kdaj zmotijo (toliko o tem, da so bele startaske okužile tudi Ljubljano).

 52. lukav lukav pravi:

  Hmm rade volje ampak 3je dnevi so že prevelik zalogaj :S .. Sem spremljal podobno debato na Last.fm, pa so tam tudi igrali na to opcijo, ki je sicer nora but yeah..

 53. cherry pravi:

  matr, samo par dni me ni, pa sem že vključena v ljubezenski kvadrat in pisanje telenovele.

  krasn! blogi so kul :D

 54. tadej tadej pravi:

  Točno tako, cherry: blogi so krasn. In nehaj špricati in ostani tukaj – pa ne boš nikoli zamudila ljubezenskega kvadrata :) Lukav: včasih je treba pogoltniti tudi kakšen velik zalogaj. Toliko o tem :)

 55. lukav lukav pravi:

  :gulp :lol:

 56. dmashina dmashina pravi:

  tadej, bom tudi tebi en komad posvetil, da ne boš siten :P

 57. Nekje drugje » Objave » Trije večeri v Camdenu pravi:

  [...] šele osvajalo. In verjetno jih je. Najprej so odigrali No Kind Words (zanimivo, ravno tako, kot na njihovem prvem koncertu, na katerem sem bil, pred poldrugim letom; pesem je bila takrat nova), potem pa so se kot [...]

 58. Nekje drugje » Objave » The Maccabees, Brixton Academy pravi:

  [...] Maccabees sem doslej videl dvakrat, v Roundhousu ter v Readingu in obakrat so bili zelo v redu (bitter lemon: v Koko potem nisem šel, prav zaradi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !