Sheffieldski šansonjer

6.09.2007 ob 11:16

Lady’s Bridge – Gospejin most – je najstarejši most čez reko Don v Sheffieldu. In povezuje revni del mesta z bogatim. Zanj sem prvič slišal lani za Božič, ko je Richard Hawley dve uri igral na BBC-jevi digitalni radijski postaji 6Music: povedal je namreč, da bo Lady’s Bridge naslov njegovega novega albuma. Po petih minutah se mi je zdelo, da je moj osebni turistični vodič po Sheffieldu. In da itak igra samo zame. Tudi za Coles Corner, recimo, staro zbirališče v Sheffieldu, sem vedel iz njegove pesmi (naslovne njegovega prejšnjega albuma): Grem v mesto, kjer je glasba / grem tja, kjer glasovi polnijo zrak, / morda me tam čaka / z nasmeškom in rožo v laseh. / Grem v mesto, kjer so ljudje, / kjer v zraku visi samota. / Pa me nihče ne čaka, / nikjer ni nobenega nasmeška in nobene rože. Na koncu reče še Zadržite noč! Hawley – nekdanji kitarist Longpigs in Pulp – je bil bolj božični od Belega božiča, kljub tisti “roži v laseh” pa je bilo zelo jasno, zakaj je veliko ljudi prepričanih, da je duhovni boter Alexa Turnerja.

 Richard Hawley, 4. september 2007

Hawleyjev sinočnji koncert v Roundhouseu (stari remizi v Camdenu, kjer so konec tedna igrali tudi Sonic Youth) je bil super. Z bendom – še en kitarist, basist, bobnar, klaviaturist – so preigrali zadnja albuma ter protestni samospev, ki ga je napisal pri šestnajstih. Začeli so s krasno Valentine, ki je tudi prva pesem na Lady’s Bridge. Za vsak aplavz se je vedno zahvalil z olikanim “najlepša hvala”. Če to rečete s skoraj požrtimi samoglasniki, potem ste iz Yorkshirea. In Richard Hawley je vsekakor iz Yorkshirea. In še posebej iz Sheffielda. Tako je Roll River Roll o “poplavi leta 1864, ki je uničila mesto”: “Napisal sem jo letos januarja, par mesecev kasneje pa nisem mogel domov zaradi letošnjih poplav. Tega ne bom naredil nikoli več.”  Ali pa Tonight the Streets – Ali veš, da so nocoj ulice naše, / nocoj so hiše naše / luči v naših srcih ne lažejo – ki je napad na politike, ki mislijo, da morajo “s ceste odstraniti ljudi”. Med pesmimi je kramljal z občinstvom in med drugim dejal: ”Saj vem, da klatim neumnosti, ampak vsaj poskušam, anede?” In vendar: ko je pred Lady’s Bridge dejal, da je “Ipswich rit Anglije”, mu je bilo tako nerodno, da se je po pesmi opravičil. Muzika? Muzika je prijetna mešanica Orbisona, Hollyja, Pitneyja in še par rockerskih elegikov, vendar zelo v redu. “Eno najboljših občinstev ste bili,” je dejal po dodatku, v katerem so odigrali Tonight in pa Ocean (na kateri je tudi dokazal, da je res eden najboljših britanskih kitaristov v zadnjih 20 letih). ”Ti pa tvoja eklektika,” mi je zadnjič rekel Marko. Verjetno res. Ja. Ime mi je Tadej in ni res, da bi ves čas poslušal samo bende, v katerih igrajo štirje golobradi mulci.  

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Sheffieldski šansonjer”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za air guitar.

 2. tolstoyed pravi:

  zelo lynchevska fotka..povsem v sožitju z hawleyevo muziko. tudi sam ga imam zelo rad (in sploh celo vrsto sheffieldskih bendov). mimogrede, pred nekaj meseci je izšel album bravado glasbenika, ki sliši na ime Ölvis in se precej opira prav na Hawleyevo estetiko. preveri, če te seveda ne moti, da so besedila v islandščini.

 3. lukav lukav pravi:

  I shall check it :)

 4. gyzar gyzar pravi:

  poznam ga samo iz pulp. se pa že loada …

 5. Dinozaver pravi:

  Iz Sheffielda je bil tudi Derek Bailey. No, on ni bil ravno šansonjer.

 6. tolstoyed pravi:

  kje pa si ravno bailey našel? : ) saj iz tega mesta je še cela vrsta bendov in posameznikov, ki imajo z hawleyem veliko več skupnega..

 7. lukav lukav pravi:

  HA! lol Sem ugotovil, da imam plato Coles Corner.. I like it MUCHO MACHO :DD

 8. tadej tadej pravi:

  Ja, meni se to tudi vedno bolj pogosto dogaja, lukav. Mojih par izgovorov je sicer takšnih, kot da bi jih mačka prinesla na repu (kot se je včasih reklo, nisem pa ziher, če se še vedno). Kakšen je pa tvoj? Dinozaver: glasba je en takšen velik tolmun, v katerem ne bom nikoli pritauhal do dna. Pri tem pa, seveda, ne mislim da je Bailey na dnu tolmuna. Ne. Grem malo poslušat. Bi se pa strinjal s tolstoyed. Olvisa res ne poznam, bom pa pogledal, seveda. Še več za poslušat. Hvala :) Aja: počasi sem začel sestavljati primerjalni zemljevid Slovenije in Britanije, vsaj kar se tiče muzike. In Sheffield bi moral, po določeni logiki, biti kot Jesenice, vendar pa se ne spomnim, da bi Jesenice prispevale kakšne Human League. Ali pa Pulp, Arctic Monkeys in Dereka Bailyeja. Razen če ni Sheffield kot Idrija. Kinki: zračna gitara, sevede, VLADA.

 9. Centrifuzija pravi:

  Ko ravno vlečeš vzporednice med Sheffieldom in Jesenicami; mislim, da je Helena Blagne živela (ne vem, če še) na Jesenicah ali pa je od tam celo doma. To je torej zelo pomembno mesto.

 10. lukav lukav pravi:

  Oče, grešil sem lol

 11. Dinozaver pravi:

  Helena jeseniška, da, popolnoma drži. In Hajni takisto.

 12. tadej tadej pravi:

  Joj, Dinozaver, mogoče je pa to res resnica! In potem so Begunje slovenske glasbene Atene, torej nekaj takšnega kot Manchester… Bom še malo razmislil. Centrifuzija: zelo res. Lukav: za kazen trikrat okoli iPoda laufat.

 13. Zvesti bralec pravi:

  Joj! A tvoje rodno Celje je pa potem ko en Birmingham? Samo da je Brum prispeval heavy metal (ne, nisem fen), Duran Duran (še manj) in Electric Light Orchestra (fiju fiju fiju), Cjele pa Ota Pestnerja? In Strelnikoff, ki so pa v redu. Vsako mesto najde svoj bend :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !