Kolegialnost pa to

30.08.2007 ob 00:12

Ko sem se zadnjič z železniške postaje Waterloo peljal v Vauxhall – samo ena postaja, ampak najhitreje, če se nočeš cijaziti s spodzemno ali celo osebnim avtomobilom -, sem si zelo pozorno ogledoval varnostne kamere. Nikoli namreč ne veš: v Bournovem ultimatu lahko Američani, no, CIA, pohopsajo vse kamere in jih uporabijo za spremljanje svojih žrtev. V tem primeru Jasona Bourna (Matt Damon) in Guardianovega novinarja Simona Rossa (Paddy Considine). Vse skupaj je zelo napeto in krvavo. Ker pa je šlo za Guardianovega novinarja, so v drugih časopisih – vsaj nad tem – vihali nosove. V Sunday Timesu so se čudili, da kako je mogoče, da se je “Bourne iz popolnega morilskega stroja spremenil v liberalca, ki bere Guardian, v nekakšnega Johna Ramba liberalne inteligence”. V Daily Mailu so bili šokirani, ker “v Guardianu čisto brez sramu hvalijo ultranasilno ameriško srhljivko”. V Sunday Expressu so ugotovili, da sploh ni presenetljivo, da novinar doživi živčni zlom: “Kaj pa drugega – saj dela za Guardian.” V tedniku People se je filmski kritik spraševal, zakaj lahko “Ross piše o političnih konspiracijah, ne pa o tem, kako moramo otroke navaditi, da jedo bio hrano?” Najbolj cinični pa so bili v Financial Timesu, kjer so pozdravili dejstvo, da “kdaj pa kdaj ubijejo kakšnega Guardianovega novinarja”: “Glede na to, da sploh ni opazil, da mu je neznanec v žep spustil mobilni telefon in da ga je zaradi čistilca na postaji popadla panika, je vprašanje, če si je izbral pravo kariero.” Pri takšnih kolegih očitno res ne potrebuješ sovražnikov.  (Dokler prihodnji petek ne oddivjam na prvo projekcijo Pokore, posnete po mojem drugem najljubšem McEwanovem romanu, bo tretji Bourne ostal najboljši film leta. V redu.)  

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Kolegialnost pa to”

 1. miša pravi:

  sem se trudila uživati v Pokori, pa sem še danes, po letu dni, na pol poti. Me je Amsterdam precej bolj navdušil.
  Poljube pošiljam,
  M

 2. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  bourne je precenjen.

  to z novinarji je pa izredno zabavno :D

 3. mica pravi:

  Vceraj v Trenti mi je prijateljica iz svoje zbirke knjig izbrala Pokoro, da sem jo brala na malem balkonu, v zavetju pred dezjem. Danes, nazaj v Ljubljani, berem tvoj post in mi gre na smeh. Tolikokrat se stvari takole poklapajo…niti nisem vedela, da se dela film, sedaj pa si ne pustim pogledat trailerjev, ker sem sele na 100. strani. Super je!

 4. gyzar gyzar pravi:

  ali dejansko redno čekiraš toliko dnevnega tiska ali si kje povzel citate o bournu in guardianovem novinarju?
  in … kateri od omenjenih časopisov se ti najbolj dopade?

 5. lukav lukav pravi:

  Zabavno!! :DD Na Bourna sem že čisto pozabil.

 6. Teja pravi:

  Prejšnji teden sem precej po naključju prišla do Pokore in jo prebrala takorekoč na mah. Zdaj pa še film… Fino!

 7. msmt msmt pravi:

  Ta hip mi ležita na nočni omarici 2 McEwana.
  On Chesil Beach je tak, kot da bi Tony Parsons s svojo serijo Man & … padel v depresijo in prelil ves tisti cuker v grenkobo.
  Saturday pa težko komentiram, ker sem ga začel vselej brati preveč utrujen in sem zaspal, še preden sem se zares potopil v zgodbo.

 8. ambala pravi:

  A moraš gledati prejšnje?

 9. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Mah, kar se filmov o Jasonu Bournu tiče, raje preberite Ludlumovo trilogijo. Ko se boste nato spravili k gledanju filmov, boste to garantirano obžalovali

 10. tadej tadej pravi:

  V bistvu niti ne, ambala, se kar da preživeti. Je pa res, da se prva polovica tretjega dogaja v času, ki je bil na koncu drugega sežet v napis “šest tednov kasneje”. Torej v teh šestih tednih. Kar je precej šokantno. Je pa njegovo politično srce na pravem mestu. Pa še Daniel Brühl se pojavi za kakšno minuto in pol :) Ludluma sem bral, ko so romani izhajali, Alex, in ja, seveda so napisani napeto in tekoče, vendar pa mi je pri filmih všeč, da so tako uspešno presajeni v čas po hladni vojni in, še posebej, po vietnamskih travmah, v katere je zasidrana (knjižna) trilogija. lukav: še vedno mislim, da so filmi ZELO v redu :) msmt: Umij. Si. Usta. :) gyzar: še vedno kar Guardian, kot že zadnjih šestnajst let (z enomesečno pavzo, ko sem bral Independent, vendar sem se ga potem naveličal, ker je po njihovem vsak dan konec sveta). ostalo na internetu. Teja in Mica: ja, meni je tudi zelo v redu. Fetalij: hvala :) Moj vrstni red, Miša, je nekako takšen: Cement Garden, Pokora, Amsterdam, Sobota, Tujca v Benetkah (torej Comfort of Strangers), Enduring Love, On Chesil Beach in tako naprej. In enako :)

 11. dmashina dmashina pravi:

  Vse je sam foušija!

 12. Michael pravi:

  Se boš kaj razpisal o Atonementu, ki ga Slovenci, kot zgleda po Kolosejevem urniku prihodov filmov, še dolgo časa ne bomo imeli priložnosti videti?

 13. Kobrowsky pravi:

  Hóčeš reči, da si se peljal v Ópel…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !