Ko spregovori cvetlična greda

19.08.2007 ob 13:36

Včasih je realnost res nenavadnejša od fikcije. Bleščeča srečna oseba, 26-letna londonska psihiatrinja, je na svojem blogu Trick-Cycling for Beginners opisala, kako rigorozno se proti kajenju borijo v njeni bolnišnici. ”Samo pet minut sem si vzela in uživala v soncu na presenetljivo prijetnem dvorišču moje nove bolnišnice. Potem pa mi je spregovorila cvetlična greda.” Po tako šokantnem uvodu je morala dodati: “Ne, ni šlo za to, da bi pozabila vzeti nevroleptike. Tudi drugi ljudje so jo slišali. Bilo je čisto tiho, potem pa se je nekje izpod begonij zaslišal raztelešeni glas. Če sem res natančna, ni šlo zame, saj je opozoril: ‘To je nekadilsko območje. Prosim, ugasnite cigareto. Obveščen je bil tudi član osebja.” Kaditi sem nehala pred šestimi tedni. Ampak vendar, kako orwellovsko je to?” Bleščeča srečna oseba se je potem – precej logično – vprašala, če je res smiselno, da so govoreče cvetlične grede prav na dvorišču psihiatrične bolnišnice – tudi če odmislimo, da gre za dvorišča in ne za zaprte javne prostore, kjer je kajenje res prepovedano. Preprosto rečeno: v tej psihiatrični bolnišnici, podobno kot v še nekaterih (pa tudi par občinah), so ”pravico” vzeli v svojo roke ter protikadilski zakon še zaostrili. S tem so pometli s pravilom, da je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano in ga zamenjali s tem, da je prepovedano vse, kar ni izrecno dovoljeno. Če je to res začetek poti v puritanski pekel, bodo cvetlične grede še veliko govorile.    

 • Share/Bookmark
 

12 komentarjev na “Ko spregovori cvetlična greda”

 1. ambala pravi:

  Bojim se, da ne bodo govorile le grede… bojim se tudi, da bodo iz gred posledično skakali varuhi države in ukrepali. Grozljivo. Sicer je pa UK ena izmed najbolj opazovanih držav. Česa se bojijo?

 2. Urška Urška pravi:

  Tadej, mogoče pa gre samo za eno tako alternativno bolnišnico, kjer verjamejo, da za vsako bolezen rožca raste. Te begonije imajo pač preventiven učinek.

 3. dmashina dmashina pravi:

  Tadej, bom jaz enega namesto tebe prižgal. ;)

 4. lukav lukav pravi:

  BUAHAHA! Očitno so Britanci v otroštvu kar pošteno pogrešali Hide & Seek :D.

 5. Centrifuzija pravi:

  Meni se zdi ideja z govorečo gredo krasna. Končno bo pogovarjanje z rožami (in verjetno še s čim) postalo družbeno sprejemljivo. Vsi bomo slišali glasove. Zdravniki v psihiatričnih bolnicah pa se bodo lahko v večji meri posvečali pacientov, saj jih bo bistveno manj.

  Ne morem pa ne opaziti, da se presenetljivo veliko ukvarjaš s prepovedmi kajenja, četudi sploh ne kadiš.

 6. Dinozaver pravi:

  Obveščen je bil tudi član osebja… Predstavljam si, da izza vogala pridrvi postaven, na krtačo postrižen mladec in kršitelja zbaše v prisilni jopič.

 7. Katka pravi:

  Tadej, pa nisi bil ti te dni v rodnem Celju? Se mi je zazdelo, da sem te srečala na Cankarjevi, ko si si ogledoval nespremenjeno odpadajoče fasade.

 8. klemensas pravi:

  Super je ta ideja s psihiatrično bolnišnico. Pacienti bodo doktorje prepričevali, da rože govorijo, doktorji jim bodo pa kot junaki iz naše male klinike odgovarjali: ja seveda lojzek, a si že vzel tableto?

 9. Black Betty pravi:

  Glede na to, da je bila v psihiatrični bolnišnici bi se vprašala ali so rože res govorile ali pa se ji je mogoče samo zdelo.
  Mogoče pa je to samo neke vrste terapija. Mogoče pa rože drugim govorijo: “ne se več basat z junk foodom” ali pa “alkohol ti lahko ražre jetra” ali pa “marihuana je zelo strupena rastlina ustvarjena od boga, da bi skušala vero ljudi” itd..
  funny ;)

 10. dmashina dmashina pravi:

  Beti, to bi blo preveč na easy.

 11. gyzar gyzar pravi:

  haha, govoreča greda pred psihiatrično bolnišnico. is it real or imaginary? it`s real donnie :D

 12. tadej tadej pravi:

  Ne vem, ambala, najbolj se verjetno bojijo lastne sence. Mogoče pa imajo za to tudi kakšen poseben razlog. Tabloidi so vsekakor en razlog. Velikanski. O tistem sem tudi sam razmišljal, Urška. Pa se mi zdi, da Bleščeča srečna oseba ni glih podobna Kosobrinu. Ali pa mogoče je? Centri: zelo zelo točno. Kar pa se tiče kajenja: odločil sem se, da bo zelo aktiven nekadilec. Ne, ne spreobrnjenec ali bivši kadilec, ki zdaj pridiga o tem, kako grozno je kajenje, ampak tako, aktivno bom nekadil. Dinozaver: hecno, ampak tudi mene je najbolj šokiralo prav to. Samo da sem si bolj predstavljal, da bo tisti postavni mladenič v prisilni jopič vtaknil begonije :) Betka: ja, imašp prav. Mogoče pa je res, da rože tudi sicer govorijo prav to. Razen tistega z junk foodom, ker ne morejo oglaševati kanibalizma (tudi ocvrt krompir je bil nekoč rastlina). Katka: bil, par dni. Na Cankarjevi je nekoč živela moja babica, pa sem šel malo pogledat. Res, fasade so še vedno nespremenjeno propadajoče. Gyzar: na blogih se nikoli ne ve :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !