Prepoved kajenja pa to

5.08.2007 ob 11:09

Ko sem zadnjič nekaj iskal v katoliškem tedniku Tablet – prosim, ne sprašujte - sem ugotovil, da so kajenje prepovedali tudi v cerkvah. Seveda, sem pomislil, le zakaj ne? Tudi cerkve so, nenazadnje, prostori z več kot tremi stenami, tako kot so to recimo točilnice, koncertne dvorane in pisarne, 1. julija pa je v Angliji v prostorih z več kot tremi stenami začel veljati novi zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Škotska, Wales in Severna Irska so Anglijo prehitele). Skratka. V Britaniji morajo opozorilo, da je ”kajenje prepovedano”, obesiti tudi v cerkvah. Vsaj v dveh katoliških pa se je takoj razvil disput o tem, kako bo kajenje prepovedano v latinščini. Župnik p. Tom Grufferty je v cerkvi sv. Jožefa v Havantu v grofiji Hampshire obesil napis “Luminarium nullus”, župnik Noel Burke pa se je za svojo cerkev Svetega imena v Glasgowu odločil za “Non Licet Fumare”. V Tabletu so potem na pomoč poklicali “vodilnega vatikanskega latinista” p. Reginalda Fosterja, ki je razglasil, da je edino sprejemljiva prepoved “Non licet tabaco uti”. ”To pomeni, da je ‘prepovedana uporaba tobaka’, ne glede na to ali ga kadite, žvečite ali pljunete v pljuvalnik. Kar to uporabite pa konec,” je razglasil.  Pa konec. Na žalost pa – tako Tablet – zakon zahteva opozorila, da je ”kajenje prepovedano”, tudi v angleščini.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Prepoved kajenja pa to”

 1. teoo teoo pravi:

  ta s tremi stenami je posrečena. Že vidim kadilce, kako bojo panično iskali plac z manj kot tremi stenami. Že včeraj ponoči smo šteli:D

 2. london london pravi:

  :) Sele po moji objavi, sem opazil da imava tokrat podobno temo. Sliko ki sem jo prilimal na svoj blog, sem posnel v jutranjih urah med opravljanjem “nujnih obveznosti” v Rhythm factory… Vsekakor lazje razumljiv napis kot v latinici, pa vendar.. Kaj ces? Ostane nam le se patetika.

 3. likard37 likard37 pravi:

  Zakaj pa nimajo opozoril napisanih v angleščini?

 4. kahla pravi:

  V cerkvah bi morali prepovedati še vse kaj drugega. Kajenje je tam še najmanjši problem.

 5. ambala pravi:

  A je kadilo v cerkvi tud prepovedano. Stavim da ne. Pri tej vladi že ne.

 6. gyzar gyzar pravi:

  hecno.

 7. dronyx dronyx pravi:

  Menim da je pravilno, da se v cerkvah napiše, da je prepovedano kajenja tobaka. Ker v cerkvah imaš mislim da obred, kjer duhovnik v roki drži neko posodico na kovinski verižici, iz katere se kadi (latinsko turibulum). Ne gre sicer za tobak, je pa kadilo. Aromatični dim simbolizira povezavo med ljudmi in bogom (povzeto po wikipediji).

 8. chebar pravi:

  UF, ZADEL SI! O TEM SEM TUDI SAMA RAZMIŠLJALA-PREPOVED KAJENJA V CERKVAH, saj so javni prostori in še podobni vzgojnim zavodom! Torej ne le napisi s prepovedjo kajenja (kadil) v cerkvah, temveč tudi dejansko kajenja na
  funkcionalnih zemljiščih teh cerkva! In naj država ne tolmači, da so kulturno sakralni objekti-NE, nasprotno VZGOJNI OBJEKTI !

 9. dmashina dmashina pravi:

  tadej, kako dolgo traja tvoja tobačna abstinenčna kriza?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !