Joj, Slovenija v University Challenge

31.07.2007 ob 11:29

Ni bilo prvič, vendar pa res ni zelo pogosto. Ne spomim pa se, da bi bila o Sloveniji kar tri vprašanja. University Challenge na BBC-jevem drugem programu je eden od najzahtevnejših kvizov na britanski televiziji. Stvar je preprosta: v vsaki oddaji se pomerita dve štiričlanski moštvi dveh univerz, pravilni odgovor na začetno vprašanje je vreden deset točk, dodatna, tri “bonus” vprašanja, pa še po pet točk za vsak pravilni odgovor. Na začetno vprašanje odgovori samo član ekipe, ki je prvi pritisnil na zvonec, na ”bonus” pa kapetan, ki se lahko posvetuje z drugimi člani moštva. Sinoči sta se pomerili najstarejša škotska univerza, St Andrews (ki sta jo obiskovala, kot je dejal voditelj Jeremy Paxman, “tudi Kate Middleton in njen bivši fant”), ter Birmingham. Skratka. Nekje na polovici so začetnemu vprašanju o tem, v kateri umetnosti je bila znana “mannheimska šola, ki je cvetela pod pokroviteljstvom volilnega kneza Karla Theodorja” - pravilni odgovor: v glasbi – sledila “tri vprašanja o eni od članic Evropske unije”.  Prvo vprašanje: “Katera država je januarja leta 2007 kot trinajsta uvedla evro ter z njim zamenjala svojo valuto tolar?” Po kratkem posvetu so se odločili, da je bila to “Bolgarija”. “Ne, Slovenija,” je dejal voditelj. Drugo vprašanje: “Katera manjšina ima, poleg italijanske, v slovenskem parlamentu zagotovljen poslanski sedež?” Odgovor je bile zelo previden: “Nemci?” - ”Ne, Madžari.” In še tretje vprašanje: ”Na slovenski zastavi je obris Triglava. V katerem delu Alp je Triglav najvišja gora?” Kapetan je hotel reči “Dalmatinskih”, vendar so se potem odločili za”Avstrijske Alpe”. “Ne, Julijskih Alp.” In potem so, hitro-hitro, nadaljevali z novim začetnim vprašanjem  za deset točk. Pravilni odgovor je bil ”Velazquez”. St Andrews so na koncu precej udobno zmagali z 200: 145. Če bi bilo vse skupaj bolj napeto, bi se jim zaradi Slovenije lahko še kolcalo. No, pa se jim ni, ampak so se uvrstili v naslednji krog. Na koncu letnika zmagovalna univerza dobi pokal.   

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “Joj, Slovenija v University Challenge”

 1. b0j3 pravi:

  In če so kolikor toliko firbčni, bodo šli pogledat, kje je ta preklemana Slovenija.

 2. U. pravi:

  Hihi, luštno je bilo, tudi sama gledala. Ja, pohvalno bi bilo, če so šli preverit, kje točno je Slovenija. Lp iz že-skorajda-sončnega Bruslja.

 3. Zvesti bralec pravi:

  Jaz tudi gledal in navijal za Škote. A ni v Sloveniji en klub škotsko-slovenskega prijateljstva (ali obratno)? A bi te študente kar včlanili, pa bodo potem o Sloveniji vedeli VSE?!

 4. heavyd heavyd pravi:

  Me prou zanima kako bi odgovarjal na hrvaške ali v italiji

 5. Mona pravi:

  Jezus. Prepričana sem, da se tudi Slovenci v takšnem kvizu ne bi izkazali, če bi jih spraševali po kakšnih podobnih specifikah drugih držav.

 6. openhearted pravi:

  Polovica Angležev sploh ne ve, da Slovenija obstaja. Deset procentov (ta procent sem si izmislil) Londončanov bo umrlo z vero, da je London otok, okrog katerega je morje Temza, ostali so pa tako ali tako Indijci, Afričani, pa Rusi (he, he).

  Resnična anekdota iz mojega potovanja v London:

  V pubu pijemo pivo. V razgovoru nas vpraša kelnerica od kod smo.
  - Iz Slovenije, ponosno rečemo.
  - A res, ja super. Jaz grem pa drugo leto na dopust tja. No ne ravno v Slovenijo, ampak čisto zraven.
  - A res, kam pa?
  - Na Dansko!!!!!!!!!
  (še smejal se nismo).

 7. nada pravi:

  Nič hudega…tako bo vsaj še kakšen slovenček v Prekmurju hi,hi…

 8. veter14 veter14 pravi:

  glede anekdot je tale še boljša……letim iz Shannon-Treviso….dva Irca najemata rentacar in vprašujeta Italijana, če se lahko zapeljeta čez mejo, ker je tukaj blizu Slovaška in bi jo rada obiskala….se grem stavt, da se danes ne vesta, da sta se vozila po SL. Bo bolj hudic, ce bosta drugic letela direkt z letalom v SL in pristala v Bratislavi….le kdo je Ljubljano ukradel…sicer so to Irci, ni nobene razlike….otočani pač….sm ne si mislit, da je vse v poznavanju geografije…znajo pa zurat in zivet….tu nas nesejo…

 9. ambala pravi:

  To me sploh ne preseneča. Mene je tudi nek nizozemec po konceru prepričeval, da se Sloveniji po nizozemsko reče Slowakië. In to vse toliko časa, dokler mu nisem rekel, da je nizozemska ena izmed bundesländer Nemčije. Debil.
  Čeprav sem tole o evru pa vseeno malo presenečen. Tudi če nič drugega, bi lahko vedeli, da je Bolgarija zelo daleč od tega…

  Sicer pa: koliko bi pa mi vedeli o Litvi?

 10. jumeirah pravi:

  ….je eden od najzahtevnejših kvizov na britanski televiziji….

  Pa kaj so pol te prijavljeni studenti totalne budale da zine eno tako kot da je Bulgarija 13. drzava uvedla evro?!? Mislim tudi, ce nebi vedel katera je bila 13. drzava, bi Bulgarijo rekel kot zadnjo.
  Enako velja za ostaladva vprasanja! Jaki znanac moras bit da najdes pravilni odgovor za obadva :/

 11. Zares » Arhiv » Zares blogato pravi:

  [...] Tadej Zupančič | Joj, Slovenija v University Challenge http://tadej.blog.siol.net/2007/07/31/ joj-slovenija-v-university-challenge/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !