Za prvim vogalom

26.01.2007 ob 11:44

Ne, seveda nočem biti zadnji, ki bo skočil na vlak debate o noveli zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (v Sloveniji; na Škotskem so kajenje v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih prepovedali marca lani, na Severnem Irskem in v Walesu ga bodo aprila, v Angliji pa julija letos). Ko sem 18. januarja lani po dvajsetih letih nehal kaditi, sem naredil tisto računico, ki je Jonasov Tržačan ni naredil. Oziroma je ni naredil za Britanijo. Zavojček marlbora v trafiki ge. Patel trenutno stane 5,35 funta. Malo cenejše so v kakšni veleblagovnici, prešvercanih in ponarejenih cigaret na Holloway Road in okolici pa raje ne bi upošteval, je pa res, da so po tri funte. Pred petnajstimi leti so bile “uradne” 2,50 funta – tega se zelo dobro spomnim, ker so bile že takrat občutno dražje kot kjerkoli drugje – potem pa so se vsako leto podražile za nekaj penijev, ker so v vsakem proračunu privili trošarino. Kakorkoli že, za svoj izračun sem potem uporabil povprečne cene cigaret (tri leta 2,50, dve leti 3,50, dve leti 4,00, tri leta 4,50, tri leta 5,00 in dve leti 5,30), po en zavojček na dan, ter ugotovil, da sem pokadil približno 22.510 funtov. Užitek je bil – seveda – neprecenljiv, res pa je tudi, da za ta denar ne bi niti približno dobil ne hiše in ne stanovanja v Londonu (ne pred petnajstimi leti, še manj pa v zadnjih letih, ko cene nepremičnin samo še rastejo), čeprav bi lahko bil soliden polog za hipoteko. Zdaj bi lahko dobil polovico trisobne vrstne hiše v Nelsonu v Lancashiru (ki so bile pred tremi leti po 10.000 funtov). Všeč mi je, da so hiše vrstne (skoraj tako kot “v Trsti”, no less), ne vem pa, zakaj bi hotel živeti v Nelsonu. In v tem je, očitno, problem s takšnimi prihranki (pet let kajenja v Sloveniji v to računico ni vštetih). In če slučajno koga zanima, kako sem nehal kaditi: ne vem, kar nehal sem. In tudi nobenih odvajalnih kriz nisem imel. Verjetno pomaga, da itak zelo hitro postanem zasvojen z vsemi mogočim in se mi je očitno zdelo, da se ene zasvojenosti lahko rešim že zato, ker vem, da je nova itak za prvim vogalom.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Za prvim vogalom”

 1. nada pravi:

  Bravo….končno nekdo ki reče bobu bob, brez filozofske navlake.

 2. Dinozaver pravi:

  Gotovo je sežiganje denarja bolj zabavno od nalaganja v opeko.
  Vsaj zame, ki ne počnem nič od obojega.

 3. St. Elmo's Fire pravi:

  Tudi meni je pred tremi leti uspelo popolnoma prenehat s kajenjem in to po štirinajstih letih zasvojenosti! Brez težav, z danes na jutri, nobene krize! Človek se mora pač samo zares odločit in naredit en “preklop” v glavi!
  Ampak komur paše, naj pač kadi! Roko na srce, vsi imamo neke svoje zasvojenosti.

 4. msmt msmt pravi:

  Bemti, pri škatli na dan in najvišji ceni čikov daleč naokoli v 15 letih nisi zapravil več kot za en spodoben avto? Lepa reč, kako poceni je potem šele življenje na kokakoli?

 5. pasjevič pravi:

  5,35 – kadar pridemo marca v london, prinesemo čike s sabo, ha ).

 6. KAtja pravi:

  Tud jaz sem nehala – pred kakšnim 1,5 letom. Po 14ih letih. Sem sprva ob žuranju še kakšno prižgala, zdaj pa že dooolgo nič. In je fino. Spet voham in okušam in v pljuča gre več zraka, kar pomaga pri športanju… Drugače pa tud ni bilo nobene krize in nobenih pomagal, čist res se je treba samo odločit.

 7. Hirkani pravi:

  V GB sta torej dve škatli cigaret za ceno spodobne knjige.
  Firbec babji: katera je nova odvisnost? :)

 8. Position Female pravi:

  Moje prenehanje kajenja je bilo podobno: nekaj časa preden sem storila korak, me je bilo sram kupovati cigarete. Potem se na Discoveriju gledala oddajo o tem, kaj v cigaretih v resnici vse pokadimo in podatek o kerozinu me je streznil: pol-polno škatlico Malboro sem zapustila prijatelju in nehala kaditi. Brez težav. Bilo je pred dobrimi tremi leti.

  Mi je pa ob tvojem preračunu, koliko sem privarčevala, žal, da tega zneska nisem polagala na varčevalni račun. :)

 9. Urška Urška pravi:

  Tudi jaz sem nehala pred malo več kot šestimi leti. Kako? Deep inner strength, seveda :) Drugače se mi pa zdi, da cigarete preračunavajo v hiše ljudje, ki poznajo ceno vsega in vrednosti ničesar. Užitek je bil res neprecenljiv.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !