Skvot s konceptom

4.12.2006 ob 15:50

Včasih je bilo tako, da si na Banksyjeve grafite in intervencije v glavnem naletel po naključju. Kaj pa vem, na zidu vrta v ulici pri novem Arsenalovem stadionu. Ali v Tate Modern. Ali v Bristolu, kjer je doma. Ali pa na zidu med Izraelom in Zahodnim bregom. Njegov pravo ime je Robin Banks. Ali pa Robert Banks. Ali pa morda ne. Zdaj pa se je še z dvajsetimi drugimi podzemnimi umetniki naselil v nekdanji prodajalni čevljev na vzhodnem koncu Oxford Streeta, pol minute od postaje podzemne železnice Tottenham Court Road. “Zdi se mi, da se je pravi duh Božiča izgubil,” je dejal. “Postajal je vedno manj in manj komercialen ter vedno bolj verski praznik. Zato smo se odločili, da bomo odprli svojo trgovino in prodajali popolnoma različne nepotrebne stvari.” Ja.

Santa's Ghetto, 4. december 2006

Vsemu skupaj se pravi Santa’s Ghetto (Božičkov geto), odprt pa bo do - ja – Božiča. To je že peta sezona, vendar pa je letos prvič, da je ”skvot z umetniškim konceptom”, kot mu pravijo, kar na Oxford Streetu.  

Santa's Ghetto, 4. december 2006, Banksy

Banksyjeva dela so verjetno najbolj prepoznavna. Tudi zato, ker so precej tipična: na eni od njegovih slik je Michael Jackson čarovnica iz Janka in Metke, ki poskuša otroka privabiti s sladkorno paličico. Na voljo sta tudi dve Moni Lisi: ena ima modro nebotično pričesko Marge Simpson, druga pa je naslikana od zadaj. Druga dela so bolj vesele sorte in je na njih vplivala malo deviantna Hello Kitty: punčka, ki ima v eni roki mucko, ima v drugi ročno granato. Cene? Sitotiski stanejo med 35 in 500 funti. Vse drugo je dražje. Ali pa ne: lahko ste namreč izžrebani za brezplačno Banksyjevo grafiko.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Skvot s konceptom”

  1. civka civka pravi:

    Zame je Banksy tragikomik na platnu…

  2. domajereslepo pravi:

    To je pravi veseli december – in zakaj ni v LJ tudi kaj takšnega? Zato, ker nimamo Banksyja? Kaj pa kakšni z Metelkove?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !