Ekskluzivno!!!!! No, ne ravno.

10.10.2006 ob 00:24

Ideja je bila preprosta. Vendar ekskluzivna (!!!!!), kot se mi je zdelo. Skratka. V zadnjih dneh je bilo revije Butt v Londonu kot solate. Razlog za to je bil precej preprost: založba Taschen je v lični broširani knjigi izdala izbor prvih petih letnikov tega idiosinkratičnega, zelo mednarodnega, umazanega, elegantnega ter melanholično subverzivnega četrtletnika ”za homoseksualce in o njih”, ki je natisnjen na roza papirju in je začel izhajati leta 2001. Knjigi se pravi Butt Book, njen podnaslov pa je “dogodivščine v gej subkulturi 21. stoletja”. Zato je bil Butt tako v Tate Modern kot tudi v knjigarnah, na žurih in balonih. Moja ideja? Njihovega londonskega dopisnika bom na podpisovanju knjig v ponedeljek prosil, da naredi posnetek z mojim fotoaparatom, potem pa bom to fotografijo pomembno - in pod naslovom Ekskluzivno!!!!! - objavil na blogu. Fotografija bi bila ekskluzivna zato, ker je njihov londonski dopisnik fotograf, slikar in občasni didžej Wolfgang Tillmans, ki je pred šestimi leti sicer dobil Turnerjevo nagrado. In to sem tudi naredil. “Wolfie? A bi lahko naredil posnetek z mojim fotoaparatom? Samo enega? Zato, da bi lahko fotografijo potem objavil na svojem blogu? In zraven pripisal ‘Ekskluzivno!!!!!’” Čeprav Wolfganga poznam že dober ducat let, je – sicer prijazno - odklonil. ”Takšne fotografije niso nikoli dobre. Saj veš, kako je,” je dejal in skomignil z rameni. Ne, ne vem, ampak si predstavljam. Si?   

Butt, 9. oktober 2006 

Moj načrt je tako padel v vodo. Zato je namesto Tillmansove fotografije tukaj moja fotografija iz knjigarne. Na levi, nekoliko razmazan in sredi akcije, je Jop van Bennekom, na desni je Gert Jonkers, na sredini pa je Wolfgang. Gert in Jop sta ustanovitelja revije, Jop pa je bil posebej zadovoljen, ker je prišlo “kar nekaj ljudi”. “Najhuje je, če sediš nekje v kotu, za mizo polno knjig, potem pa ni nikogar,” je dejal. V Sohu se mu tega sicer ni bilo potrebno bati.

Butt, 9. oktober 2006

Ta fotografija je bila posneta, ko smo še vsi čakali na Wolfganga. Jop je že sedel na levi, zelo resni Gert pa na desni. Obliž? Wolfgang in Gert sta me poslikala, kar pomeni, da bom vsaj na eni fotografiji umetnina. Ker je v knjigarni odpovedala klima naprava, je z vseh, tudi Jopa, Gerta in Wolfganga sicer kar lilo. Zunaj je bil soparen jesenski večer. Knjiga je bila natisnjena v Sloveniji. 

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Ekskluzivno!!!!! No, ne ravno.”

 1. Zvesti bralec pravi:

  Če prav razumem, je Butt ena takšna Karen za homoseksualce? “Knjiga je bila natisnjena v Sloveniji” – kako hladen zaključek :)

 2. wragetz pravi:

  stiskano v sloveniji za zabavo nekje drugje. zakljucek je prej zalosten kot hladen…

 3. Nekje drugje » Objave » Od zajtrka do literarne revije pravi:

  [...] – pozna dan. Seb Emina je lani jeseni, v navezi z uredniško-oblikovalsko-založniškim duom Jop van Bennekom in Gert Jonkers, postal odgovoren za The Happy Reader, novo, četrtletno revijo o knjigah, ki  nastaja v [...]

 4. Nekje drugje » Objave » Od zajtrka do revije o knjigah pravi:

  [...] – pozna dan. Seb Emina je lani jeseni, v navezi z uredniško-oblikovalsko-založniškim duom Jop van Bennekom in Gert Jonkers, postal odgovoren za The Happy Reader, novo, četrtletno revijo o knjigah, ki  nastaja v [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !