9. Islington Town Hall, 222 Upper Street, London N1

26.08.2006 ob 22:37

Istospolna partnerska skupnost? Zakaj pa ne? Končno! Ampak takšna prava, britanska, s katero pridobiš tudi pravico svojca, ne pa tista slovenska veselica, ki je samo metanje peska v oči. James in Michael sta skupaj 18 let. S Katjo, Jamesovo pričo, sva pred magistrat v Islingtonu prišla ob pol desetih zjutraj, še preden so sploh odprli glavna vrata. Hišnik se je samo nasmehnil: očitno sva bila občutno bolj živčna od bodočih mladoporočencev. “Imata pa živce,” je dejala Katja. Na tej fotografiji so Michael, James in Katja. Oziroma njihove noge. Jaz sem bil Michaelova priča. Svati, z običajno izjemo Stevena in Petra, ki sta prišla natanko minuto pred začetkom, so bili točni.

Islington Town Hall, 26. avgust 2006

To, kar je pri britanski birokraciji najbolj neverjetno, je neverjetna lahkota, s katero se prilagodi vsemu. Čeprav je istospolne partnerske skupnosti mogoče sklepati šele od lanskega decembra, je bila matičarka tako stoična, kot da bi jih sklepala že kakšnih sto let. James in Michael sta si obljubila vse, kar sta si morala obljubiti, izmenjala sta si prstane in se podpisala v matično knjigo. Potem sva bila na vrsti še midva s Katjo. Katja se je pogumno podpisala, meni pa se je roka kar malo tresla. (30. avgust: roka se mi je očitno res tresla, saj so me poklicali z magistrata in me prosili, če bi lahko črkoval svoj priimek; pripravljali so namreč potrdilo, zadnjih treh črk pa niso znali prebrati. In ker sem levičar, sem jih še malo razmazal. Ja.)

Islington Town Hall, 26. avgust 2006

Kljub temu, da sem se kar potrudil, še vedno nisem imel takšne prave, bele poroke. Prvič sem bil priča nevesti, ki je bila oblečena skoraj čisto v črno. Drugič sem bil priča ženinu, katerega nevesta je bila oblečena v kovinsko zeleno-modro. Zdaj, ko sem bil priča tretjič, pa pred matičarko ni bilo nobene neveste, ampak sta bila dva ženina. Čokoladno torto so spekli v Maison Bertaux.

Čokoladna torta iz Maison Bertaux, 26. avgust 2006

Poročno kosilo – istospolnopartnerskoskupnostno kosilo nekako ne zveni ravno okusno – je bilo v luštni restavraciji par minut od magistrata. Moj kratek nagovor (prešnji odstavek, o belih porokah, je bil začetek) je bil mladoporočencema in svatom všeč. No, vsaj nasmejali so se. Kot kaže je zelo pomembna ljubezen. Oziroma, kot je dejal že Evripid: ljubezen je edino, kar imamo in edini način, da pomagamo drug drugemu. Michael, ki na tej fotografiji stoji, je prepričan, da nikoli ne bi mogel živeti z nekom, ki mu “zjutraj ne bi skuhal čaja”, Jamesov recept pa je podobno preprost: “Razumeva se.”

Michael in James, 26. avgust 2006

Najino – torej Katjino in moje – darilo Michaelu in Jamesu je bila grafika Zore Stančić Prijateljčka. Bila sta ga zelo, zelo vesela. “Hecen dan,” mi je zvečer, ko je bilo vsega konec, rekel Michael. Yes, you can say that. In jaz? Kaj pa vem. Vedno priča, nikoli ženin. Verjetno.

 • Share/Bookmark
 

18 komentarjev na “9. Islington Town Hall, 222 Upper Street, London N1”

 1. St.Elmo's Fire pravi:

  Soldier on – only you can do what must be done…
  Morda bo pa ravno tvoja poroka “bela poroka” – Ženin v belem….
  Hehe

 2. tomaz pravi:

  Morda pa je matičarka s svojo stoičnostjo želela kaj drugega povedati. “Se me ne tičejo, opravim svoje, vendar z njimi ne želim imeti opravka.” nikoli ne veš.

  Sicer pa čestitke Jamesu in Michaelu tudi v mojem imenu.

 3. anita pravi:

  sama sem bila v zadnjih treh letih na enajstih porokah… (pa nisem fotografinja :) bi rekla, da je bilo generalk vec kot dovolj :)
  Za cigav priimek sta se odlocila? Oba oba?

 4. Tadej pravi:

  O tem bom VSEKAKOR razmislil, St. Elmo’s Fire. Mimogrede – super, malo melanholično ime :)) Tomaž, hvala, bom sporočil naprej ;) Kar pa se tiče priimkov, Anita, ne vem, bom pa vprašal. Hecno, ampak matičarka je ves čas uporabljala samo imena, brez priimkov, tako da sploh nisem bil pozoren. No, še ena stvar, na katero bom moral paziti. Res pa je, da so na prejšnjih porokah vsi ohranili svoje priimke. Zanimivo.

 5. Poulette pravi:

  He, he, St. Elmo’s Fire ima prav, ne vrzi no ze puske v koruzo…
  Sicer pa two thumbs up za Katjine funky cevlje!

 6. Trinajst pravi:

  Lubi boh, Tadej, počasi se boš prelevil v Hugha fakin Granta – postopanje po TUJIH porokah je očitno eno tvojih bolj rednih opravil … A te bo treba res opomnit, da nisi več rosno mlad? :)) No ja, resno: se zdi, da si se izkazal – vsaj o kakšnem incidentu ne poročaš.

 7. nimfa pravi:

  Pa ko boš kupoval belo poročno obleko to stori v Sloveniji, da ne bo spet prevelikih težav. :P

 8. Tadej pravi:

  Katjini funky čevlji, Poulette, so bili komaj začetek. Imam namreč še nekaj fotk krasnega, šokantno roza perja, ki ga je nosila v laseh, vendar jih bom spravil za deževne dneve :)))) Kar se tiče incidentov, Trinajst, je takole: sem očitno v tistih letih, ko jih takoj pozabim… tudi zato, veš, je mladost zelo precenjena stvar :)))) In hvala za nasvet, Nimfa. Za suknjič sicer verjetno ne bo problem, to že gre, samo s hlačami bo (še vedno) hudo. Ampak kljub vsemu: ali ne obstaja kakšna zgornja starostna meja za bele hlače za moške? Mogoče trinajst?

 9. Druzinsko zivljenje pravi:

  Meni pa gre ta propaganda, kako da so istospolne zveze in poroke normalne, pocasi na zivce. Istopolne zveze niso normalne, zaradi cesar je slovenski zakon v redu,ker jim ne daje pravice svojca. Vsi pa se nekaj sprenevedajo, kako so strpni in kako bi imeli bele poroke. enkrat bo treba ptoegniti crto pod tem, kaj je sprejemljivo in kaj ne.

 10. St.Elmo's Fire pravi:

  Zveze takšne ali drugačne… kako že? – “ljubezen je edino kar imamo in edini način, da pomagamo drug drugemu”
  Se mi pa dozdeva, da je v tako imenovanih “normalnih” zvezah veliko manj strpnosti in iskrenosti! Kje naj bi torej vlekli črte?

 11. Tadej pravi:

  Hvala, St.Elmo’s Fire. Samo mimogrede and not related to this: kaj je bil naslov tistega članka, ki ga je napisal Kevin Dolenz (torej Andrew McCarthy)? Smisel življenja? :)

 12. St.Elmo's Fire pravi:

  Zadetek! ;))

 13. nimfa pravi:

  Kaj je normalno? :)

 14. alternativka pravi:

  Čestitke mladoporočencema :) Moram reč, da sem ti kr mal fouš, ker še nikoli nisem uspela bit na kaki istospolni poroki.

  Družinsko življenje – ne vem kako ti lahko gre na živce to, da se imata dve odrasli osebi med seboj radi. Saj ne seksata v tvoji spalnici ;) Drugim pač ne moreš zaukazati koga naj ljubijo ;)

  You know what they say: Homophobia is insecurity about being heterosexual.

 15. Zvesti bralec pravi:

  Samo na kratko Družinskemu življenju: to, kar res ni sprejemljivo, je prav dejstvo, da po slovenskem zakonu o istospolni partnerski skupnosti partnerjema ni dodeljen status svojca. Zaradi tega je zakon samo kos papirja in figov list, s katerim je slovenska desnica pokrila svojo… karkoli že. Pa je bila torta tudi tako okusna, kot je bila lepa?

 16. Position-Female pravi:

  Pred kakšnima dvema letoma sem se z bivšim na-pol šalila, da se bova poročila tako, da bova imela skupno poroko s kakšnim istospolnim parom in pokazala, da je ljubezen edino, kar šteje. Šala je letela na račun najine poroke in ker je v vsaki šali nekaj resnice, danes govorim o bivšem. :)

 17. ameli pravi:

  Všečno :)
  Lepo! Samo, da je ljubezen!

  Ampak tista, da še nisi bil na PRAVI POROKI :D …hja, belih oblek ni več redno na spisku…bila sem na res pravi poroki v začetku septembra (imela je polno nekih luštnih tradicionalnih “vložkov”). Sicer mi tisti del v cerkvi ni bil ravno pisan na kožo, ampak ok….nevesta, kar mlada, je bila izredno lepa (hvala “bogu”, da ni bilo kiča!), bela obelka ja :) (bolj krem barve :), ženin tud porihtan, potem pri njemu pogostitev, ona je čakala v svoji hiši nekje za 9 griči…nato smo šli k njej, on jo je pred vrati prosil, da mu odpre, potem se ga je usmilila ;), skupaj smo odšli v grad na civilno poroko (nevesti je padel prstan na tla in se je pred resno matičarko začela na glas smejati – bilo je res simpatično) in nato še na cerkevno. Ker je v društvu choperistov…so jo prišli pogledat tudi njeni člani s choperji v usnjenih “uniformah” ter jo popeljali na okoli….ko smo se odpravljali zvečer na slavje, so nas do kmečkega turizma vodili v prvi liniji prav oni s svojimi glasnimi motorjii – superca :)!

  no, toliko o mojem obisku svatbe :)
  tale tvoja pa je tud morala bit zanimiva :D

 18. Lench pravi:

  Tadej, I’ll marry you:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !