Vročina

25.07.2006 ob 10:14

War dein Vater ein Dieb? Weil er die Sterne vom Himmel gestohlen hat um sie dir in die Augen zu setzen. Hahahaha. Oči so se mi kar orosile: s tema stavkoma – sicer v slovenščini – me je pred zelo veliko leti poskušala ujeti neka stara dobra duša. A je bil tvoj oče tat? Ker je ukradel vse zvezde na nebu in ti jih naštelal v oči. Zapomnil sem si ju predvsem zaradi tistega “naštelal”, ki res ni pasal notri. Za to frazo – sicer v izvirniku, v nemščini – so pri škotski založbi Chambers prepričani, da je najuspešnejši verbalni osvajalski trnek. Kot je sicer značilno, je vse sicer stvar prodaje: pred šolskimi počitnicami, ki so se začele konec prejšnjega tedna, so namreč hoteli opozoriti, da so že pred par meseci izdali frazeološke žepne slovarje, ki so jim zdaj še znižali ceno. Jezik ljubezni? Jezik strasti? Ali samo vročinski/toksični šok? Italijanski Romeo se menda lahko vedno zanese na Scusa, baci gli sconosciuti? No? Allora mi presento… (Oprostite, ali se poljubljate z neznanci? Ne? Dovolite, da se predstavim.), Francozi – menda – stavijo na Est-ce que tu crois a l’amour au premier coup d’oeil ou faut-il que je repasse devant toi? (Ali verjamete v ljubezen na prvi pogled ali naj se še enkrat sprehodim mimo?) in na Excuse-moi, j’ai perdu mon numero de telephone. Est-ce que je peux emprunter le tien? (Oprosite, zdi se mi, da sem izgubil svojo telefonsko številko. Ali si lahko izposodim vašo?), Španci pa na rekreativno Debes estar cansada, porque has estado dando vueltas en mi cabeza todo el dia (oziroma Saj morate biti utrujeni, ker ste mi cel dan hodili po mislih.) Ja, zelo čudno, vendar vseeno malo drugače kot You come here often, then? Sicer pa sem sinoči, ko sta London zopet butnili vročina in sopara, videl osemnajst ljudi, ki so se pahljali s pahljačami. To ni bilo veliko, vendar vseeno osemnajst več, kot jih je bilo pred tednom dni. Njihovo pahljanje je bilo bolj utilitarne narave. Kot se spodobi, čeprav bi se vseeno lahko naučili vsaj nekaj malega viktorijanskega jezika pahljače. Recimo: če počiva na vašem desnem licu, to pomeni “da”, če pa na vašem levu, je to “ne”. Pahljača v levici pred licem: “Želim si vas spoznati.” Če se pahljate zelo hitro, ste “zaročeni”, če pa zelo počasi, pa “poročeni”.
Aja: vrtenje pahljače v desnici pomeni, da “ljubite drugega”. So pač bili takšni časi.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Vročina”

 1. tomaz pravi:

  ave Tadej. Ko bi vsaj folk razumel, pa ocitno ne, kako ljubek je nemski jezik.

  sicer pa bi takšnega slovarja se raje otresel, ker je preveč epski. Danes so bejbke take….zk-zk…. Ich wuerde gern in deinen Augen Porsche sehen :) recimo, bi blo boljš. po 2 takih tematskih izjavah sem preprican, da bi bila 2.baza že osvojena. seksualna revolucija je pač pustila veliko spremembo tudi na sematični ravni, ki je škotje očitno niso vešči.

  sicer pa setezen res nima nekih frazeoloških predispozicij za takšno “kvazi” epsko romantiko. morda za kakšno mehko erotiko. morda.

  :)

 2. Lydia pravi:

  te pick-up lines znajo biti kar zabavni. najbolj hecno pa je to, da poleti, ne vem a temu botruje prehuda vročina, pa malce potu, pa zmešana glava, pa eksotika, pa gola telesa povsod in nekaj vročega v zraku, dejansko delujejo. tudi najbolj resni in nedostopni v tistem času kapitulirajo ob najbolj cheesy in neumnih osvajalskih taktikah. sem se spomnila na citat Rose Montero iz njene knjige: Amantes y Enemigos (Ljubimci in sovražniki), ki pravi: El amor es una mentira pero funciona/ Ljubezen je laž, ki funkcionira. Sicer pa v tem noro vročem poletju priporočam ogled nemškega filma ‘Barfuss’, ki sem si ga pred nekaj dnevi sredi popoldneva sama ogledala v Komuni. V dvorani je bilo še pet ljudi. Ampak film je pa res poseben in prisrčen. lep poletni pozdrav :-)

 3. Katerina pravi:

  Prav lepa hvala Tadej za tale venček nabornih fraz. Nemško je nebeško, Špansko pa prisrčno, ne vem kaj je Francozom ampak brez dvoma nadoknadijo vizualno in zvočno. Angleži, eh – lih zato, ker nič ne rečejo, bi se jim kar sam najraje vrgel pred noge in čakal … in čakal … in čakal … na kaj milozvočnega in čakal … Aja, Italijani – verjetno itak ne mislijo resno.

  P.s. Včeraj sem iz Brazilije dobila mail, ki je vseboval tudi naslednjo prav-ljico ali kot sugerirajo Da Vinci Code part deux:

  The summer solstice is in effect until the fall equinox, which happens on
  September 22. At the time of the fall equinox there is a solar eclipse on
  29 degrees Virgo, over England, which connects with a point in space that
  holds 27 galaxies in place. This is why England has been so important in
  past history. It’s the point in space where major energy comes to Earth.
  This is why Jesus and Mary went to France, England, Scotland, and Ireland.
  The kings and queens of those countries are a direct lineage from the
  offspring of Jesus and Mary Magdalene. That lineage was suppose to stay pure
  and hold the light. The dark side worked really hard to infiltrate that
  lineage. A bright spot in their drama was princess Dianna. The powers that
  be did not want her as queen so she disappeared from the scene.

  England will once again come into prominence after the fall equinox. Queen
  Elizabeth 1 had a son with Edward Devere, who we know as William
  Shakespeare. Their son’s name was Wriothesley and he was the Earl of South
  Hampton. There was no William Shakespeare. He was called Edward Devere and
  he ran the Globe Theatre. He was the Lord Great Chamberlain to Queen
  Elizabeth, and their son was the Third Earl of South Hampton. He was the
  rightful heir to the throne, not King James VI of Scotland. Where is that
  lineage today? Where is the rightful heir to the throne of England? That
  secret could make another interesting DaVinci Code book.