7. Bar Italia, 22 Frith Street, London W1

10.07.2006 ob 00:38

In zdaj je jutro. / Samo en kraj je, kamor lahko greva. / Za vogalom v Sohu je, / kamor gredo tudi drugi zlomljeni ljudje. / Greva. O koliko kava barih, Dio mio, pa so prepevali Pulp? O enem, ki je itak že naslov pesmi: Bar Italia. Res, so kava bari in so kava bari. Espresso – torej mocho ali napoletano – in kapučino je v London (ter Glasgow) pripeljal Pino Riservato, sicer akviziter za prodajo zobozdravniške opreme, ki je bil tako šokiran nad kavo, ki je bila na voljo, da je postal predstavnik podjetja Gaggia za Britanijo. Enega od njegovih prvih aparatov so si omislili v Bar Italia, ki so ga odprli leta 1949. Tudi zato so bili vedno v središču vsega, kar se dogaja – ne glede na to, kaj se dogaja. Seveda jim je pomagalo tudi to, da so bili dolga leta edini – da, edini – lokal v središu Londona, ki je bil odprt 24 ur na dan. Ena taka rezina Italije je, pravijo. Ali pa so to samo sitni natakarji, vsi po vrsti Italijani? Za njih so stranke – zelo pogosto – samo neženirano občinstvo.

Bar Italia, 9. julij 2006

Še pred začetkom finala svetovnega prvenstva v nedeljo zvečer je na vsak, celo najšibkejši Allez les Bleus! v Sohu zagrmelo Forza azzurri! Med tekmo je bilo samo še bolj glasno, in to še posebej pred Bar Italia, ki je itak epicenter londonske Italije. Ker po novem ni samo kava bar, ampak še restavracija, sendvičarna, slaščičarna in bistro na levi ter desni strani starega lokala, je bilo – z izjemo alkohola – na ulici na voljo vse, od bandiere italiana (bagatela za 10 funtov) pa do sladoleda. Bilo je veliko kričavih šminkerjev, skoraj golih deklet in vsakršnih dobrovoljčkov, ki so na par srednje velikih televizijah spremljali prenos tekme na Rai Uno. Zato tudi nisem skakal, ampak sem namesto che sara sara diskretno deklamiral que sera sera. Takoj po enajstmetrovkah sem se opravičil in šel domov. Ravno ko sem odhajal, me je nekdo, nekoliko živčno, hotel prepričati, da Zidane kljub temu, da je pet let igral za Juventus, ne zna italijansko, in da mu Materazzi “itak ni nič rekel”. “Ne, vse je stvar projekcij,” sem mu odvrnil. To običajno rečem, ko sem slabe volje. Zakaj sem tekmo gledal pred Bar Italia? Ker sem hotel biti notranji sovražnik. In ker je kava še vedno zelo v redu.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “7. Bar Italia, 22 Frith Street, London W1”

  1. rosa pravi:

    Po enem letu, prenajedena londona sem na počitnicah v Ljubljani. Ampak, če kaj pogrešam, če bi si kaj zares želela, bi bilo gledat finale pred Bar Italia. In res imajo najboljšo kavo.