En Anglež se je pa vseeno izkazal

23.06.2006 ob 13:25

Sodnik Graham Poll, doma iz Tringa v Hertfordshiru, velja za enega najbolj zanesljivih sodnikov v angleški prvi ligi, iz svoje tretje tekme na svetovnem prvenstvu pa je naredil navaden puding. To je bila sicer precej kaotična tekma Hrvaška – Avstralija. Začelo se je že na začetku, ko en začetek očitno ni bil dovolj, ampak sta bila potrebna dva. Potem je Poll spregledal, da je Stjepan Tomas v kazenskem prostoru igral z roko (ko je to naredil prvič, ga je sicer opazil, vendar ni kaznoval), Josipu Šimuniću pa je dal tri rumene kartone (v 63., 90. in 93. minuti), vendar se je šele po tretjem spomnil, da ga mora izključiti. To se doslej ni zgodilo še na nobenem svetovnem prvenstvu. Fifa je drugi rumeni karton razveljavila. In ker to še ni bilo vse, je konec tekme odpiskal prav v trenutku, ko je Tim Cahill poslal žogo v gol. Cahill se je veselil, Poll pa je gol razveljavil. (Poll sicer ni bil prvi britanski sodnik, ki se mu je posrečilo kaj takšnega: prvi je bil, na svetovnem prvenstvu leta 1978 v Argentini, Valižan Clive Thomas, na tekmi Brazilija – Švedska. Kljub temu, da je Zico – no – dal gol, se je tekma končala z 1:1.) Zato pa je Poll popolnoma pravilno izključil Daria Šimića in Bretta Emertona.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “En Anglež se je pa vseeno izkazal”

 1. boštjan pravi:

  reda radi: tomasovo prvo roko je opazil in dosodil penal (ne pa tudi rumenega kartona, kar bi moral narediti) … drugo je gladko prezrl … šimunić bi pa itak moral dobiti vsaj še en rumeni karton (in avstralci penal) za rokoborsko prestavljanje viduke po šestnajstercu … ali mogoče kdo ve, koliko so kvote na stavnicah, da poll ne bo več sodil?

 2. Tadej pravi:

  hvala, boštjan, na rokoborbo sem pozabil. kar pa se tiče prve roke sem ravno zato napisal, da ni kaznoval njega osebno, namreč tomasa. vendar je bilo malo šlampasto, se strinjam. v stavnicah coral ponujajo 10-1 za to, da poll v nemčiji ne bo več sodil – kar pa je, kot pravijo nekateri, še preveč dobrodušno.

 3. tomaz pravi:

  mene zanima, zakaj FIFA nima zakona, da se sekundo, preden sodnik dodeli kazen, karton, dokončno odločitev, zakaj si ne more ogledat “replay-a”…kot to delajo v NHL ligi.

  to mi je….tko-tko…

 4. MC pravi:

  Dejansko, to je bil najbolj kaotičen finale kakšne tekme, kar sem jih videl. Sicer pa osebno nisem za to, da bi sodniki preverjali upočasnjene posnetke iz Angula Reversa. Krivice, ki se po zaslugi šlampastih, slabovidnih, hudobnih, podkupljenih itd. sodnikov lahko dogajajo, so pač del drame in suspenza, ki se ji reče nogomet. Ali recimo hamartija.

 5. Tadej pravi:

  ja, tomaž, verjetno imaš prav – samo da pollu pri njegovem sojenju tudi to ne bi pomagalo. to je bilo preveč celo za kamere. je pa res, da bi fifa – seveda znana po poštenosti, kreposti in boju proti korupciji – verjetno naredila vse, da ji ja ne bi bilo potrebno spreminjati svojih metod. aja, pa še nekaj, bolj za na ulico na blog: tukaj smo se navadili, da prenose tekem že gledamo, vendar pa poslušamo radijske komentarje na bbc-jevem petem programu. je malo nadrealistično, ker ni ravno časovno usklajeno, je pa bolj pomirjujoče.
  in hvala, marko, za opomin, kako zelo koristen je aristotel: hamartija, ki zapelje junaka, ima – upam, da se še prav spomnim – pogosto obliko hubrisa. in potem ga bogovi kaznujejo. junaka, namreč. ker anglija igra z ekvadorjem, so se tukaj začeli pojavljati strahotno pokroviteljski članki in komentarji o ekvadorju, njihovih političnih razmerah in galapagosu. tudi to je hubris, vsaj po mojem. bomo videli v nedeljo.

 6. Jak pravi:

  Kakšen video, dovolj hudo je že, da sodniki skačejo okrog s tistimi kretenskimi mikrofončki. Saj pomaga tako bolj en k**c: očitno ni nihče zakrehal noter in rekel “Ahm, Graham, tale grdi tip ima že dva rumena!”. Naj ga biksajo kot v starih časih! Poll sploh ni kriv, Joeyju Simunicu je dal lepo demokratično en rumeni karton za Hrvaško in enega za Avstralijo.
  Sicer pa je bila tekma čisti rock’n'roll, z dramo, napakami, emocijami, trapastimi goli (Kalac je branil za Hrvaško, se mi zdi) in tipičnim balkanskim izgubljanjem živcev na koncu. Simuniceva zgodba je sploh ena sama prispodoba: Hrvat iz Avstralije s prstanom s šahovnico in z znanjem hrvaščine za malo šolo izda svojo novo domovino, nato pa proti njej izgubi in se na koncu še sramotno pobere s terena … Hm, a sem rekel pobere s terena??? :)
  Bravo kenguruji, zdaj pa obrnit plato s hrvaške na talijansko in “Avanti, avanti, Australia”. Grella, Aloisi, Bresciano, v boj za narod svoj! Škoda, da ne igra za sosede Christian “Aussie” Vieri …