Dve svetovni vojni, en svetovni pokal.

10.06.2006 ob 16:13

Na koncu tega stavka manjka kakšnih petnajst klicajev, ker ga je bilo mogoče včasih slišati na tribunah, v glavnem na tekmah Anglija – Nemčija. Čeprav imajo navijači svoje razbolelo čustvovanje običajno zataknjeno v gumbnico, pa je ta stvek tudi drugače je vprašljiv: reprezentance iz Britanije so namreč leta 1920 izstopile iz Svetovne nogometne zveze, Fife, ker se jim je zdelo “neokusno”, da bi se na igriščih borili proti reprezentancam držav, proti katerim so se pred kratkim borili na bojiščih. V Fifo so se vrnile leta 1946, prvo svetovno prvenstvo, na katerem je sodelovala Anglija, pa je bilo leta 1950 (na njem bi morali biti tudi Škoti). To pomeni, da bi Angleži – morda – lahko osvojili še kakšen svetovni pokal, ne pa samo enega, leta 1966. Tole fotografijo sem posnel par minut po paragvajskem avtogolu, s katerim je Anglija zmagala na svoji prvi tekmi v Nemčiji. Naša ulica je bila zelo prazna.

Blackstock Rd, 10. junij 2006, 14.08

Zaradi svetovnega nogometnega prvenstva se bo samo v Angliji obrnila milijarda funtov (kar je skoraj poldruga milijarda evrov; v Center for Economics and Business Research sicer opozarjajo tudi na drugo plat medalje: če bo Anglija zelo uspešna, se bo povečalo število “bolniških”). Iz Sainsbury’s so tako sporočili, da se je samo pred tekmo s Paragvajem prodaja piva povečala za 10 odstotkov, prodaja angleškega vina znamke Chapel Down pa se je – sicer v zadnjih dveh tednih – dvignila za 200 odstotkov. Kot je poročal Guardian, so v Sainsbury’s sicer prodali 100.000 velikih angleških zastav, 400.000 “dvojčkov”, torej parov angleških zastavic, ki jih pritrdite na obe strani avtomobila ali pa na šipe, ter 6.000 rdeče-belih lasulj (po 9,99 funta). Tudi vse druge trgovine so ugotovile, da je Nemčija 2006 v resnici biznis. In seveda stavnice. Staviti se da na skoraj vse, tudi na to, ali bo Theo Walcott naredil vozniški izpit ali ne (vendar pa ne na to, ali bo med svetovnim prvenstvom začeli mutirati). Pri običajni športni napovedi je sicer zanimivo, da ljudje še vedno raje kar upajo in verjamejo, logika pa jih ne zanima: v britanskih stavnicah so bolj prepričani v angleško zmago kot v kaj drugega. Julian Barnes je prepričan, da bi nemški navijači sicer lahko na tisto skandiranje o dveh svetovnih vojnah in enem svetovnem pokalu odgovorili: “Trije svetovno pokali, ena francosko-pruska vojna.” Vendar pa bi bilo to, kot dodaja, “morda zgubljeno s prevodom”.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Dve svetovni vojni, en svetovni pokal.”

  1. Poulette pravi:

    “…nemški navijači sicer lahko na tisto skandiranje o dveh svetovnih vojnah in enem svetovnem pokalu odgovorili: “Trije svetovno pokali, ena francosko-pruska vojna.”

    Ali se bolje: “Three World Cups and one economic miracle!” – glej http://chasemeladies.blogspot.com/